Zöld Óvoda Program – Környezetvédelemre nevelni a legkisebbeket

A megfigyelés és az utánzás útján elsajátított környezetkímélő és környezetvédő magatartás korán beépülhet a személyiségbe – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 08. 8:51
null
A gyermekek környezettudatosságra való nevelése a legfontosabb lépés egy zöldebb jövő felé Forrás: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvodai környezeti nevelés forrása a hazai zöld kezdeménykezőkészség. Felelősségtudatból fakad. Nem kampány, nem akció: magatartás és gondolkodásmód. Attitűd, mely a Zöld Óvoda Programba ágyazva a Zöld Óvoda-pályázatra épül, a környezetügyért és az oktatásügyért felelős tárcák együttműködésével. Másfél évtizede magyar sajátosság, magyar érték és magyar hagyomány immár.

Ez pedig nagyban óvodapedagógusaink érdeme. Nélkülük nem lenne sikeres, cselekvő támogatásuk híján zöld iránytű nélkül maradna a jövő legapróbb nemzedéke. Pedig nagyon fontos, hogy már a rajtnál megkezdődjön a pozitív szemléletformálás.

Hiszen a köznevelési rendszer első grádicsa az óvoda, a gyermekek szervezett közössége. Életkori sajátosságaik okán nagyon érdeklődőek, nyitottak és ösztönözhetők. A megfigyelés és az utánzás útján elsajátított környezetkímélő és környezetvédő magatartás korán beépülhet a személyiségükbe.

Ezért fontos, ha a természet­közeliség mindenhol jelen van a mindennapok tevékenységeiben, a polcokon sorakozó könyvekben, az óvodakertekben, a rendszeres természetjárásban. Így aztán a gyerekek – elképzelésünk szerint – környezettudatos felnőttekké válhatnak.

A gyermekek környezettudatosságra való nevelése a legfontosabb lépés egy zöldebb jövő felé
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Ehhez azonban a tenni vágyásnak lehetőséget kell teremteni. S ebben nincs is hiány. Jó hír, hogy a magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának több mint ezer, pontosan 1036 Zöld Óvoda a tagja, ebből pedig 244 az Örökös Zöld Óvoda cím birtokosa. Tavaly 208 érvényes pályázat érkezett, és a benyújtó óvodai feladat­ellátási helyek közül mindannyian megkapták a megpályázott minősítő címet.

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett a környezeti nevelés, azon belül is a Zöld Óvoda Program működtetése iránt.

Így 2021-ben további elemekkel fogja gyarapítani az immár 15 éves programot, amelynek része például új oktatási segédeszközök beszerzése, játékos-bábos fejlesztési előadások tartása, egy mentorálási rendszer bevezetése, valamint két akkreditált pedagógus-továbbképzés biztosítása.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.