Milliárdokból fejlesztettek Kemecsén

Két és fél milliárd forintot fordíthatott településfejlesztésre Kemecse az elmúlt négy évben.

KG
2014. 04. 12. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lipők Sándor (Fidesz–KDNP) elmondta: a 2005. július elsején városi rangra emelt, csaknem 5200 lakosú település a beruházások döntő részét pályázati támogatásokból, európai uniós és állami forrásokból valósította, illetve valósítja meg.

A Nyíregyházával szomszédos város vezetője hozzátette, hogy Kemecse, amely 2013. január 1-jén járási székhely lett és 10 környékbeli település tartozik hozzá, mintegy egymilliárd forint egyéb támogatást is kapott a központi költségvetésből. Így 438 millió forintot fordíthatott a közszolgáltatások szerkezetének átalakítására, illetve az állam átvállalta 489 millió forintos hiteltartozását az önkormányzati adósságrendezési program révén.

Lipők Sándor tájékoztatása szerint útfelújításokra 768 millió forintot költhettek. A belterületi vízrendezés 319 millió forintból valósul meg. Az új városközpont kialakítására 300 millió forintot fordíthatnak. Az ivóvízminőség-javító beruházás 210 millió forint értékű volt, Kemecse mellett érintette Beszterec, Tiszarád és Vasmegyer egészséges vízszolgáltatását. A szennyvíztelep bővítése 285 millió forintba került.

A helyi bölcsőde bővítése 235 millió forintból valósul meg még az idei első fél évben. A közterületek és a középületek megújítására 58 millió forint támogatást fordíthattak. Műfüves labdarúgópályát építhetnek a sporttelepen, valamint klubhelyiséget is kialakítanak, több mint 100 millió forintból.

Az idősek klubjának kialakítása 3,1 millió, míg a családsegítő szolgálat épületének felújítása 28,1 millió forintba került. Az egészségügyi alapellátás fejlesztésére 52,3 millió forintot költöttek. A régi, használaton kívüli hulladéklerakó telep rekultivációját is elvégezhették, 81 millió forint támogatásból. A kerékpáros közlekedés segítésére tárolókat építettek 3,8 millió forintból.

A polgármester megemlítette, hogy egy tanuszoda építését is tervezik – erre 240 millió forintot szánnak –, valamint továbbépítik a polgármesteri hivatalt, és tervezik egy új járási hivatali épület létrehozását is. Kemecse Szabolcs megye egyik legrégebbi települése, a helyneveket rögzítő Váradi Regestrum 1222-ben már említette. Járási székhely is volt már korábban, 1876 és 1956 között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.