Valami nincs rendben Amerika és Japán között

Kínával szembeni közös aggodalmukat és védelmi szövetségük további erősítését hangsúlyozták az Egyesült Államok és Japán vezetői.

NT
2014. 04. 25. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közös nyilatkozatban a két ország több célzott figyelmeztetést tett Kína felé: elítélték a területi és tengeri követelések megfélemlítéssel, kényszerrel és erővel való foganatosítására irányuló minden kísérletet, közös aggodalmuknak adtak hangot a kelet- és dél-kínai-tengeri feszültségeket fokozó lépések miatt, s újra leszögezték, hogy kétoldalú védelmi szerződésük kiterjed a Szenkaku-szigetekre, amelyet Kína (Tiaojü néven) magáénak tart.

Ez utóbbi amerikai vállalással kapcsolatban a kínai állami média a héten élesen bírálta Obamát, és csütörtökön a kínai külügyi szóvivő is Peking tiltakozásának adott hangot. Kína területi vitái az utóbbi időben nemcsak Japánnal mérgesedtek el, hanem további hat délkelet-ázsiai országgal is, amelyek Pekinget gyakran agresszív fellépéssel vádolják.

Vélhetően ez utóbbitól sem független Washington és Tokió azon pénteki bejelentése, hogy közösen szándékoznak támogatni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN). Nyilatkozatuk ugyanakkor azt is jelezte, hogy az Egyesült Államok és Japán konstruktív kapcsolatra törekszik Pekinggel.

Abe Sindzó japán kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte a közös nyilatkozatot, amely azonban japán sajtóhírek szerint majdnem a két ország kereskedelmi vitáinak túszává vált.

Obama látogatása kapcsán a japán és amerikai kereskedelmi tárgyalók két napon át egyezkedtek a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű tervezett regionális szabad keresekedelmi szerződés részleteiről. Japán lapok azt írták pénteken: a tárgyalások megakadása miatt az amerikai fél azt követelte, hogy Japán adjon további kereskedelmi engedményeket – drasztikusan csökkentse az amerikai húsra kirótt vámokat és lazítsa az amerikai autókra vonatkozó biztonsági előírásokat – az Egyesült Államok védelmi kérdésekben nyújtott támogatásáért cserébe.

A nézeteltérések miatt a közös nyilatkozatot végül csak Obama távozása után adták ki, s a dokumentum csak annyit mond a kereskedelmi ügyekről, hogy készek bátor lépéseket tenni, továbbá kijelölték az utat a tárgyalások folytatásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.