Működésbe lép a lakossági hitelfék

Csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnének figyelembe a bankok a jövőben a hitelbírálatkor az MNB rendelete szerint.

Hajdú Péter
2014. 05. 30. 2:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges hitelezés elősegítésére, azaz a túlzott hitelkiáramlás visszafogására vagy éppen az elégtelen hitelkihelyezés ösztönzésére számos eszköz van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezében – mondta a Magyar Nemzetnek a jegybank ügyvezető igazgatója, Nagy Márton. – A törlesztőrészletek jövedelemhez viszonyított arányának (PTI-mutató) kézben tartása az ügyfelet védi, mert nem engedi, hogy a jövedelméhez képest túlságosan eladósodjon. A hitelösszeg lakásértékhez viszonyított aránya (LTV-mutató) pedig a bank érdekét szolgálja, hiszen megakadályozza, hogy az ingatlan értékéhez képest túlságosan nagy hitelt nyújtson a pénzintézet.

Normál gazdasági működés esetén ezek a tervezett rendelet által szabályzott mutatók állandók. Ugyanakkor attól függően, hogy a hitelezés mennyire erős, egy adott sávban mozoghat a mutatók értéke. Ha a hitelezés túl gyenge, akkor a PTI és az LTV megengedőbb, tehát átmenetileg a hosszú távú átlag felett lehet a mutató elvárt értéke, és fordítva. A gyenge lakossági hitelezés miatt az LTV maximumát a forinthitelek esetén például jelenleg egy kormányrendelet viszonylag magasan, nyolcvan százalékban határozza meg, így az önerő minimum húsz százalék kell hogy legyen hitelfelvételkor.

A részletekről szólva Nagy Márton hozzátette, hogy a jegybanki rendelettervezetet nyár végéig egyeztetik az Európai Központi Bankkal, s ezt követően léphet életbe. A szabályozó a mutatók elvárt értékének meghatározásánál egyrészt figyelembe veszi a fogyasztók védelmét, másrészt a lakossági hitelezés erősségét. – A féket „beszereljük”, és akkor lépünk rá erősen, ha a hitelezés felfutása egészségtelenné, túlzottá válik – jelentette ki. – Jelentős változás a jelenlegi gyakorlathoz képest, hogy a bankok nem határozhatják meg szabadon – például a számlaforgalom alapján –, hogy mit tekintenek jövedelemnek. Kizárólag a hivatalos dokumentumokkal igazolt bért, illetve az egyéb jövedelmeket vehetik figyelembe a hitelkihelyezéskor – hangsúlyozta az igazgató.

A hitelezés – azon belül is a vállalati hitelezés – föllendítése a célja a jegybankelnök által többször is említett „rossz bank” létrehozásának. Ebben az intézményben gyűjtenék össze a nem fizető hitelek egy részét, amelyek jelentős terhet jelentenek a bankok számára, és ezáltal akadályozzák a vállalati hitelezés felfutását, ami a gazdasági növekedésre is visszahúzó hatással van.

Az intézmény hasonlóan működhetne, mint a bajba került lakáshitelesek megsegítésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő. A „rossz bank” is csökkentett értéken vásárolná fel a nem fizető hiteleket, s ezzel nyújtana segítséget a banki portfólió tisztításához, de fontos különbség, hogy ez a vállalati szegmenst célozná meg. Kérdésünkre elmondta, az intézmény létrehozása számos olyan kérdést vet fel, amelyet még meg kell vizsgálni. A megvalósíthatósági vizsgálat idején el kell dönteni azokat az alapvető kérdéseket, hogy ki finanszírozza ezt az intézményt, a rossz bank milyen hiteleket, esetleg ingatlanokat és milyen áron emel ki a bankok mérlegéből. A rossz bank felállításáról három-négy hónapon belül születhet meg a döntés.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.