Gazdasági tárca: népszerű volt a söralátét

Jelenleg összesen hétféle kedvezményt kérhetnek az adózók az szja-bevallásuk készítésekor.

Horváth Attila
2015. 06. 19. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg hétféle jogcímen csökkenthető a személyi jövedelemadó (szja). Legalábbis a magánszemélyek ennyiféleképpen érvényesíthetik az szja-bevallásukban a különböző kedvezményeket – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásából. Lapunk annak kapcsán kereste fel az adóhivatalt, hogy jövőre a mostani 16 százalékról 15-re csökken az szja mértéke.

Az adóhivatal sajtóosztálya közölte, az első házasok kedvezménye idén január 1-jétől vehető igénybe. Az összevont adóalapot az a házaspár csökkentheti, amelyiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havonta 31 250 forintot jelent.

Megírták, a családi kedvezmény jelenleg az egy és két eltartott esetén 62 500 forint havonta. A három- vagy többgyermekes családok pedig 206 250 forint kedvezményt kapnak. A NAV-tól megtudtuk azt is, hogy a családi kedvezményre jogosult, biztosítottnak minősülő, vagyis társadalombiztosítási járulékot fizető személyek számára az szja tartalmának megfelelő összeg levonható a hétszázalékos egészségbiztosítási járulékból és a tízszázalékos nyugdíjjárulékból.

Az adóhivatal közölte, hogy az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba befizetett összeget szintén le lehet vonni az adóalapból. Kiemelték ugyanakkor, hogy az államadósság elleni alap április 1-jétől megszűnt, de a kedvezményt a korábban befizetett összegek után még érvényesíteni lehet.

A NAV tájékoztatásában kitért a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményére is. Ez ugyan 2007. január 1-jével szintén megszűnt, de átmeneti szabályok alapján azok, akik a hitel törlesztését ezen időpontot megelőzően megkezdték, áthúzódó kedvezményként ezt követően is igénybe vehetik. Ennek összege adóévenként akár 40, akár 30 százalékos mértékű kedvezményre jogosít, de nem haladhatja meg a 120 ezer forintot. A kedvezményt az adós vagy adóstárs érvényesítheti, megosztására nincs lehetőség.

Az adóhivataltól megtudtuk, hogy súlyos fogyatékosság esetén orvosi igazolás alapján havi 5250 forinttal, azaz a havi minimálbér öt százalékával lehet csökkenteni az adó összegét mindazokra a hónapokra, amelyekben ez az állapot fennállt.

Hozzátették, az a mezőgazdasággal foglalkozó személy érvényesíthet legfeljebb százezer forint adókedvezményt, aki a bevallásban feltünteti a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben szereplő regisztrációs számát. Ha az adózó a jövedelmét tételes költségelszámolással állapítja meg, és az őstermelői tevékenység utáni adó összege a százezer forintot nem éri el, könyvelői díjkedvezményt is érvényesíthet.

A NAV-tól megtudtuk, a felsőoktatási tandíjként, azaz felnőttképzés költségeként 2010. január 1-jét megelőzően befizetett összegek halasztott kedvezményeinek érvényesítésére van lehetősége az adózónak. Lakáscélú hiteltörlesztés, illetve a tandíj és a felnőttképzés kedvezménye utoljára az idén érvényesíthető, jövőre már nem vehető igénybe.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy Lázár János a múlt héten egy szekszárdi fórumon kijelentette, az adóbevallás nem fér rá egy söralátétre, csak egy sörgyárban jutna neki hely. A tárca azonban nem reagált Lázár János szavaira. Válaszukban arról értekeztek, hogy a személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja a – söralátét-bevallásként elhíresült – adónyilatkozat.

Ezt tájékoztatásuk szerint – egyebek mellett – akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál. Hozzátették, aki ezt a lehetőséget választja, az csak annyit kell tegyen, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot kitöltve február 15-ig eljuttatja a NAV-hoz. 2014-ben 320 ezren kérték fel az adóhivatalt a bevalláskészítésre. Megírták, a jelenlegi szabályok szerint több mint négymillió embernek kell az előző évben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.