Változott az otthoni munkavégzés átmeneti szabályozása

A munkáltató megtérítheti az otthoni munkavégzés költségeinek egy részét, de nem kötelessége.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 7:59
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosult az otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányrendelet. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet végéig átmeneti szabályozás rendezi a távmunkát. A rugalmas szabályozás lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló megállapodása határozza meg a munkavégzés helyét. Ezzel szemben a munka törvénykönyvében az otthoni munkavégzéssel foglalkoztatottak kizárólag otthon, informatikai eszköz segítségével végezhetnének munkát. Hosszú távon, a távmunka tartós újraszabályozásához a munka törvénykönyvének módosítására és a munkavédelmi előírások felülvizsgálatára is szükség lesz.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere a home office szabályozás legújabb változásairól elmondta, hogy a tavaly év vége óta meglévő szabályokat egészíti ki. Egyértelművé teszi a munkáltató felelősségét a távmunkához szükséges eszközök rendelkezésre bocsátásáról és a munkavédelmi előírásokat.

A minimálbér összegéig térítheti a foglalkoztató a költségeket, amelyeket nem kell tételesen elszámolni
Fotó: Bach Máté

A szakértő szerint a legszembetűnőbb újdonság, hogy részletes előírásokat tartalmaz a munkavédelmi szabályok eltérő alkalmazásáról. Ez azért fontos, mert az irodai környezettől eltérő intézkedéseket kell meghoznia a foglalkoztatónak annak érdekében, hogy, otthon se veszélyeztesse a munkavállaló egészségét a feladatvégzés.

Ha a munkavállaló számítástechnikai eszközön dolgozik, akkor a munkáltató írásban tájékoztatja a biztonsági előírásokról a munkavállalót, ezek betartását pedig távolról is ellenőrizheti.

A munkáltatónak előzetesen engedélyeznie kell a munkavégzésre kijelölt helyszínt. Bizonyos esetekben pedig személyesen is meggyőződhet arról, hogy a munkavállaló betartja-e a munkavédelmi előírásokat.

Juttatásként továbbra is adhat havi költségtérítést a munkáltató a minimálbér összegéig, de nem kötelező.

A térítést a munkavállaló szabadon felhasználhatja, a költség igazolására nincs szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.