Régen látott csúcsra emelkedett az olaj ára

A kitermelőket is meglepte a váratlan drágulás, amit a kínálat szűkössége okoz.

2021. 09. 27. 18:10
null
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, már az ötödik egymást követő kereskedési napon, 

az észak-tengeri Brent ára hároméves csúcsra, hordónként csaknem nyolcvan dollárra kúszott fel,

mivel szűkül a kínálat, a kereslet pedig a vártnál erősebben élénkül a világ több részén a járványügyi előírások lazításával párhuzamosan – tette közzé az MTI.

Olajtanker kerüli meg Afrika déli partjait Fokvárosnál. Minden cseppje kincset ér Fotó: MTI/AP/Johan Victor

Hétfőn délután fél háromkor a decemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,50 dolláros, 1,94 százalékos pluszban, 78,73 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, és eddigi napi csúcsán 78,78 dollárba került. A közelebbi, novemberi határidős jegyzésekben azonban hordónként 79,60 dolláron is forgott a Brent, ami 2018 októbere óta nem látott szintet jelent.
A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi szállításra hordónként 75,53 dollárba került, 1,55 dollárral, 2,10 százalékkal nőtt az ár. A WTI eddigi napi maximumán 75,56 dollárba került, július (76,98 dollár/hordó) óta nem volt ilyen drága. Azt megelőzően pedig 2018 októberében került többe, 76,90 dollárba. 

A Goldman Sachs amerikai bankház elemzői tíz dollárral, nyolcvanról kilencven dollárra emelték a Brent nyersolaj év végére várható hordónkénti árát

arra hivatkozva, hogy a kereslet a vártnál gyorsabban áll helyre a koronavírus delta mutációja miatt fellángolt járvány után, miközben az Ida hurrikán visszavetette az amerikai kitermelést, a kínálat szűkülését okozva. 
 

A kereslet fellendülése meglepte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket,

köztük az Oroszországot is magába foglaló OPEC+ csoport. Ezek az országok nehezen tudják növelni a kitermelést a beruházások alacsony szintje vagy a karbantartási késedelmek miatt. A Brent árát az is felfelé húzza, hogy minden energiahordozó drágul. A földgáz árának emelkedése táplálta azokat a találgatásokat, hogy növekedhet a kereslet az alternatív üzemanyagok iránt, beleértve az olajat is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.