Elhúzódó élelmiszerhiányt okozhat a háború

Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, mivel kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra.

Magyar Nemzet
2022. 05. 30. 10:24
null
Budapest, 2022. február 1. Hatósági áras finomított napraforgó-étolaj a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétõl több alapvetõ élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyûrûzõ élelmiszerár-növekedéstõl - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális szinten jelentős hiányokat okoz az orosz–ukrán háború az élelmiszerellátásban, ami egyes országokban már megfigyelhető a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is – mondta hétfőn Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán, amelyet a távirati iroda idézett.
Sebestyén Géza szerint fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén. 

Szavai szerint 

Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, mert kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra.

– A lisztet és az étolajat hazánkban államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett – idézte fel, hozzátéve, hogy 

Nyugat-Európa számos országában nemcsak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét.

Mint mondta, arra számít, hogy 

ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekből, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.

Az MCC műhelyvezetője szerint a konfliktus elhúzódásának komoly következményei lehetnek: például Észak-Afrikában – ahol a gabonaimport nagy részét Oroszországból és Ukrajnából fedezték – éhínség alakulhat ki, ez pedig migrációs áradathoz vezethet. 

Borítókép: hazánkban árstop véd az alapvető élelmiszerek túlzott drágulásától (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.