időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Elhúzódó élelmiszerhiányt okozhat a háború

Magyar Nemzet
2022.05.30. 10:24
Elhúzódó élelmiszerhiányt okozhat a háború

Globális szinten jelentős hiányokat okoz az orosz–ukrán háború az élelmiszerellátásban, ami egyes országokban már megfigyelhető a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is – mondta hétfőn Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán, amelyet a távirati iroda idézett.
Sebestyén Géza szerint fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén. 

Szavai szerint 

Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, mert kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra.

– A lisztet és az étolajat hazánkban államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett – idézte fel, hozzátéve, hogy 

Nyugat-Európa számos országában nemcsak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét.

Mint mondta, arra számít, hogy 

ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekből, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.

Az MCC műhelyvezetője szerint a konfliktus elhúzódásának komoly következményei lehetnek: például Észak-Afrikában – ahol a gabonaimport nagy részét Oroszországból és Ukrajnából fedezték – éhínség alakulhat ki, ez pedig migrációs áradathoz vezethet. 

Borítókép: hazánkban árstop véd az alapvető élelmiszerek túlzott drágulásától (Fotó: Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.