időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Egyre több ruhanemű kerül a szemétbe

Köpöncei Csilla
2023.05.20. 13:45 2023.05.20. 16:36
Egyre több ruhanemű kerül a szemétbe

Néhány év múlva a textilhulladékot is szelektíven kell majd gyűjteni, egy európai uniós ajánlás szerint 2025-ig minden tagállamnak ki kell építenie az ehhez szükséges infrastruktúrát. A globális textilipar jelentős környezetterhelés mellett működik, ráadásul évről évre egyre több ruhanemű végzi a szemetesben.

2700 liter – ennyi víz szükséges egyetlen pamutpóló elkészítéséhez a becslések alapján, ebből egy ember két és fél évig jutna ivóvízhez az Európai Unió adatai szerint. Eközben a kínálat és a megvásárolt termékek száma folyamatosan drasztikusan növekszik, és a textiltermékek is minden eddiginél rövidebb idő alatt válnak hulladékká.

A textil- és ruhagyártás rendkívül sok vizet igényel, egyes becslések azt mutatják, hogy az iparág világszerte 79 milliárd köbméter vizet használt fel 2015-ben, a teljes uniós gazdaság szükségletei pedig 266 milliárd köbmétert tettek ki 2017-ben. 

Ráadásul a globális vízszennyezés mintegy húsz százaléka, valamint a globális szén-dioxid-kibocsátás tíz százaléka a textil- és divatipar számlájára írható. Az EU becslése szerint a nemzetközi légi és tengeri közlekedésből összesen nem származik ekkora mennyiség.

A textilhulladékok volumene ráadásul folyamatosan növekszik, ami szintén jelentősen növeli a környezeti szennyezést. Jelenleg ezek legtöbbje, 87 százaléka a kommunális hulladékok között – tehát közvetlenül a lerakókban vagy az égetőkben – végzi.

Agatics Roland, a DTkH Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint Fontos tudatosítanunk, hogy a szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt textilek speciális hulladéknak minősülnek, hiszen akár kétszáz évig is eltartó biológiai lebomlásuk során a levegőbe, a vizekbe és a talajba káros anyagokat juttatnak.

 A hulladékgazdálkodási szakember hangsúlyozta, jelenleg a textilhulladékok csupán kevesebb mint egy százalékát hasznosítjuk, éppen ezért különösen fontos, hogy ezen a területen is a lehető leghamarabb kialakítsuk a körforgásos gazdasági modellt, ezáltal jelentősen csökkentsük a környezeti terhelést.

Ennek elérésére hivatott az az uniós irányelv is, amelynek értelmében a tagállamoknak 2025 januárjáig el kell indítaniuk a textilhulladékok elkülönített gyűjtését. 

A Zero Waste Europe 2022. novemberi tanulmányában ismertette Finnország példáját, amely élen jár e rendszer kialakításában. A skandináv ország 2021-ben olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy az önkormányzatoknak már 2023 januárjától, tehát idéntől külön kell gyűjteniük a textíliákat.

Néhány településihulladék-kezelő kísérleti jelleggel ennél is korábban bevezette a textilhulladékok szelektív gyűjtésének rendszerét. A szervezet összefoglalója szerint a Helsinki Region Environmental Services, a HSY már 2019-ben megkezdte a különböző begyűjtési módszerek vizsgálatát és a gyűjtőpont-hálózat fejlesztését. A főváros környékén az ingyenes, bevásárlóközpontokban tesztelt begyűjtés bizonyult hatékonyabbnak: az előválogatást követően a leadott textíliák három százalékát ruhaként, hatvan százalékát anyagként hasznosították, és 37 százalékuk végezte hulladékként. Ennek nyomán Helsinkiben tizenegy gyűjtőpontot alakítottak ki 2023-ra, és bár a további textilhulladékok begyűjtéséhez még többre lenne szükség, már ezzel is sikerült jelentős lépéseket tenniük a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.