Egyre több ruhanemű kerül a szemétbe

Néhány év múlva a textilhulladékot is szelektíven kell majd gyűjteni, egy európai uniós ajánlás szerint 2025-ig minden tagállamnak ki kell építenie az ehhez szükséges infrastruktúrát. A globális textilipar jelentős környezetterhelés mellett működik, ráadásul évről évre egyre több ruhanemű végzi a szemetesben.

2023. 05. 20. 13:45
GHANA - AGBOGBLOSHIE, A HILL OF RUBBISH AND CLOTHES
textil hulladék
Ghana, Accra, 2023-02-23. Old clothes are thrown away in the Agbogbloshie dump, mixed with other rubbish of the city they form real hills in which humans and cattle dig to find their subsistence. Tropical rains will carry some of it to the sea. Hundreds of tons of used clothes from industrialized countries arrive every week in Accra, capital of Ghana. Some of it is sorted and reused, but a significant part of it is too worn out to be worn and ends up in the Agbogbloshie dump and in the ocean. Photograph by Jean-Francois Fort / Hans Lucas. Ghana, Accra, 2023-02-23. Les vieux vetements hors d usage sont rejetes dans la decharge d Agbogbloshie, meles aux autre ordures de la ville ils constituent de veritables collines dans lesquelles humains et bovins fouillent pour trouver leur subsistance. Les pluies tropicales en emporteront une partie jusqu a la mer. Des centaines de tonnes de vetements usages venus des pays industrialises arrivent chaque semaines a Accra, capitale du Ghana. Une partie est triee et reutilisee, mais une autre partie non negligeable est trop usee pour etre portee, elle finit dans la decharge d Agbogbloshie et dans l Ocean. Photographie de Jean-Francois Fort / Hans Lucas. (Photo by Jean-Francois FORT / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2700 liter – ennyi víz szükséges egyetlen pamutpóló elkészítéséhez a becslések alapján, ebből egy ember két és fél évig jutna ivóvízhez az Európai Unió adatai szerint. Eközben a kínálat és a megvásárolt termékek száma folyamatosan drasztikusan növekszik, és a textiltermékek is minden eddiginél rövidebb idő alatt válnak hulladékká.

A textil- és ruhagyártás rendkívül sok vizet igényel, egyes becslések azt mutatják, hogy az iparág világszerte 79 milliárd köbméter vizet használt fel 2015-ben, a teljes uniós gazdaság szükségletei pedig 266 milliárd köbmétert tettek ki 2017-ben. 

Ráadásul a globális vízszennyezés mintegy húsz százaléka, valamint a globális szén-dioxid-kibocsátás tíz százaléka a textil- és divatipar számlájára írható. Az EU becslése szerint a nemzetközi légi és tengeri közlekedésből összesen nem származik ekkora mennyiség.

A textilhulladékok volumene ráadásul folyamatosan növekszik, ami szintén jelentősen növeli a környezeti szennyezést. Jelenleg ezek legtöbbje, 87 százaléka a kommunális hulladékok között – tehát közvetlenül a lerakókban vagy az égetőkben – végzi.

Agatics Roland, a DTkH Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint Fontos tudatosítanunk, hogy a szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt textilek speciális hulladéknak minősülnek, hiszen akár kétszáz évig is eltartó biológiai lebomlásuk során a levegőbe, a vizekbe és a talajba káros anyagokat juttatnak.

 A hulladékgazdálkodási szakember hangsúlyozta, jelenleg a textilhulladékok csupán kevesebb mint egy százalékát hasznosítjuk, éppen ezért különösen fontos, hogy ezen a területen is a lehető leghamarabb kialakítsuk a körforgásos gazdasági modellt, ezáltal jelentősen csökkentsük a környezeti terhelést.

Ennek elérésére hivatott az az uniós irányelv is, amelynek értelmében a tagállamoknak 2025 januárjáig el kell indítaniuk a textilhulladékok elkülönített gyűjtését. 

A Zero Waste Europe 2022. novemberi tanulmányában ismertette Finnország példáját, amely élen jár e rendszer kialakításában. A skandináv ország 2021-ben olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy az önkormányzatoknak már 2023 januárjától, tehát idéntől külön kell gyűjteniük a textíliákat.

Néhány településihulladék-kezelő kísérleti jelleggel ennél is korábban bevezette a textilhulladékok szelektív gyűjtésének rendszerét. A szervezet összefoglalója szerint a Helsinki Region Environmental Services, a HSY már 2019-ben megkezdte a különböző begyűjtési módszerek vizsgálatát és a gyűjtőpont-hálózat fejlesztését. A főváros környékén az ingyenes, bevásárlóközpontokban tesztelt begyűjtés bizonyult hatékonyabbnak: az előválogatást követően a leadott textíliák három százalékát ruhaként, hatvan százalékát anyagként hasznosították, és 37 százalékuk végezte hulladékként. Ennek nyomán Helsinkiben tizenegy gyűjtőpontot alakítottak ki 2023-ra, és bár a további textilhulladékok begyűjtéséhez még többre lenne szükség, már ezzel is sikerült jelentős lépéseket tenniük a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.