Csökkent az ipari termelés volumene az év végén

A külpiacok gyengélkdése miatt esett vissza az ipari teljesítmény decemberben.

2024. 02. 06. 8:39
Kecskemét, 2015. március 27.
Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3 százalékkal mérséklődött.

A külpiacok gyengélkedése miatt csökkent az ipari teljesítmény decemberben – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a friss adatokra. A háború és a szankciók negatív hatásai jelentős károkat okoztak a gazdaságban, a gyenge európai konjunktúrával együtt járó gyenge kereslet pedig az exporton keresztül negatívan befolyásolta a hazai ipar teljesítményét is. Ennek hatására decemberben éves alapon 8,7 százalékkal csökkent az ipari teljesítmény, míg az év egészét tekintve 5,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene. A teljesítményt negatívan befolyásolta egyes vállalatok év végi leállása, különösen a járműgyártás területén.

2024-ben a kormány célja, hogy helyreállítsa a növekedést, és újra dinamikusan, négy százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ennek érdekében az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével helyre kell állítani és növelni kell a fogyasztást, tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást, és 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat – írták.

Tavaly az első tizenegy hónapban az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés hatvan százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4, a negyven százalékot képviselő hazai értékesítéseké 15,1 százalékkal kisebb lett. Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán két alág kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. októberinél 2,3 százalékkal kisebb volt.

Borítókép: Mercedes CLA Shooting összeszerelése a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.