Még a jegybank szerint is rendkívül nagy lehetőséget kapnak az ingatlantulajdonosok

Idén márciusban – ha az érintett ügyfél úgy dönt – egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 10:15
ház, lakás, belváros, eladó, ingatlan, csok, csok plusz,
Forrás: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes minden ügyfélnek áttekinteni meglévő szerződését és összehasonlítani az új ajánlatokkal. Jó választás lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) védjegyével ellátott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO), mely az átlagnál magasabb ügyfélértéket kínál. Az MNB honlapjának MFO és Pénzügyi navigátor oldalai segítenek az eligazodásban – javasolta a jegybank.

A jogalkotó döntése nyomán az ügyfeleknek soron kívül – azaz a következő szerződéses évfordulójuk lejárta előtt – 

lehetőségük lesz egész március folyamán lakásbiztosításuk felmondására, ennek révén átkötésére.

Erről lakásbiztosítójuk február 15-ig az eddig megszokott kommunikációs csatornán (például levélben, e-mailben) értesíti őket. Ha az ügyfél a szerződése felmondásáról dönt, azt ingyenesen, indoklási kötelezettség nélkül teheti meg írásban, a neve, a biztosított ingatlan címe és kötvényszáma megadásával legkésőbb március 31-ig, harmincnapos felmondási idővel biztosítójának.

Márciusban így erős verseny indulhat a biztosítók közt a fogyasztókért. A lakáshitel, a csok mellé kötelezően megkötendő lakásbiztosítások díja beleszámít a kölcsönök teljeshiteldíj-mutatójába (thm). A bankoknak pedig hitelnyújtáskor be kell mutatniuk az MNB ingyenes MFO-kalkulátorát is – sorolta az MNB.

Kitértek arra is, hogy akik szerződésük alapján esetleg hosszabb időszakra (akár az egész évre) előre kifizették lakásbiztosítási díjukat, azok a felmondási idő lejárta utáni részt visszakapják. Szerződés felmondása esetén az ügyfeleknek szükséges rendezni a díjukat a felmondási idő végéig. Nem szüntethető meg a lakásbiztosítás (hacsak a biztosító ebbe külön nem egyezik bele) azoknak, akik nem határozatlan, hanem határozott időre (például három évre) szerződtek. A határozatlan idejű, ám hűségkedvezménnyel járó otthonbiztosítás akkor mondható fel, ha az adott ügyfelek a kedvezmény arányos részét visszafizetik.

Az MNB emlékeztetett arra is, hogy mintegy négymillió hazai lakott ingatlan hozzávetőleg háromnegyede biztosított, vagyis minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, tűz vagy épp a betörés ellen. Az infláció miatt az építőanyagok ára és az építés-szerelési költségek is jelentősen nőttek az elmúlt években, tavaly rekordmértékű viharkárokról számoltak be a biztosítók, ráadásul sok ingatlan alulbiztosított lehet (vagyis baj esetén jogszerűen csak a kár egy részét téríti meg a biztosító). Mindezekért és a hazai lakásbiztosítók közötti 

lanyha verseny miatt is nagy szükség van a piaci verseny erősítésére, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások minőségének további javítására.

Márciusban jó döntés lehet az MFO választása. Ennek keretrendszerét az MNB határozta meg, s ez alapján a piac 14 lakásbiztosítója közül már 13-nál elérhető a konstrukció. A pénzügyi felügyelet felmérése alapján ezek magasabb szolgáltatást nyújtanak, és mintegy tíz százalékkal kedvezőbbek az egyéb piaci termékeknél. Nincs önrészük, a velük kapcsolatos ügyek digitálisan intézhetők, a leggyakoribb kártípusok tartalmát az MNB szabta meg, a kizárásokat szűkítette, a kárkifizetés pedig gyorsított módon történik – ismertette az MNB.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.