Ne egye meg! Vérzéses vastagbélgyulladást is okozhat a sajt, amit most hívtak vissza a forgalomból

Emellett lázat, hasmenést, hányást és egyéb súlyos szövődményeket is.

Forrás: Nébih2024. 07. 09. 11:45
Elegant,Cheese,Board,With,Middle,Eastern,Cheeses,-,Sulguni,,Chechil,sajt
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a forgalomból az Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajtot, mert mikrobiológiailag nem megfelelő – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

 A visszahívás a 250 grammos, 2024. július 24-i minőségmegőrzési idejű termékre vonatkozik. 

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a sajtot ne fogyasszák el.

 A portálon azt írják, a termékben e-coli baktérium lehet, amely kívülről a szervezetbe bejutó megbetegheti a fogyasztókat, ugyanis olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó úgynevezett trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást is. 

Hozzáfűzik, ha az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin-termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva egy-nyolc napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő három-öt nap.

A visszahívott termék bármelyik Auchan áruházba visszavihető, árát blokk nélkül is visszatérítik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.