30 ezer háztartást lát el árammal egyetlen óriás szélturbina

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 19. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre népszerűbbek a tengeri szélerőművek, mivel az igénybe vehető terület bőséges, nem zavarnak senkit, és szinte bármekkora turbinák építhetők.

Nemrég kezdte meg működését a világ legnagyobb tengerre telepített szélturbinája, amely a tesztidőszak után most már élesben üzemel, eladják az általa termel áramot. A GE által gyártott szélturbina 260 méter magas, a kerék lapátjai 107 méter hosszúak. A Hollandiában, Rotterdam mellett a tengeren üzemelő szerkezet kapacitása 12 megawatt, és volt olyan 24 órás időszak, amikor 262 megawattóra áramot termelt, ami 30 ezer háztartás ellátásához elég.

A GE megújuló energiával foglalkozó cége elmondta, hogy a típust a szárazföldön is tesztelni fogják, bár alapvetően tengerre szánják, és 2021-től megkezdik sorozatgyártását. A típust kisebb kapacitású változatait már több tengeri szélturbinapark üzemelteti, így lesz bőven igény az óriás változatra.

Egyelőre Európa termeli a legtöbb áramot tengeri szélerőművekkel: a legnagyobb az Ír-tengerre telepített Walney Extension, amely tavaly szeptemberben nyílt meg, és 659 megawatt áramot termel, ez 600 ezer háztartás számára biztosít áramot az üzemeltető Orsted dán cég szerint. Összesen 87 turbina működik a parkban, melyek 7, illetve 8,5 megawatt kapacitásúak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.