A járvány ellenére is a panellakás adható el a leggyorsabban

A panellakás értékesíthető a legkönnyebben: a fővárosban és a nagyobb településeken három hónap alatt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 20:00

A panellakás értékesíthető a legkönnyebben: a fővárosban és a nagyobb településeken három hónap alatt.

A panellakás cserél leggyorsabban gazdát, átlagosan 88 nap alatt, míg egy családi házat átlagosan 160–190 nap alatt sikerül eladnia tulajdonosának – derül ki az Otthon Centrum közleményéből. Az ingatlanközvetítő arra emlékeztetett: már az év elején lomhán indult az ingatlanpiac, amelyet a koronavírus-járvány tovább lassított, mindez pedig hatással volt az árakra, a tranzakciószámokra és az értékesítési idő növekedésével járt.

A panellakás maradt a legkelendőbb

Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum vezető elemzője megjegyezte, az értékesítési időnél tapasztalták a legmarkánsabb változásokat, ugyanis

sok eladó nem enged az árból, inkább kivárja a többet kínáló vevőt.

Budapest belvárosában a legkelendőbb a panellakás, ahol az átlagos értékesítési idő 74 nap. A budai oldalon az értékesítési idő 85 nap, amely már az országos középértékhez közelít. A külső pesti kerületekben átlagosan 90 nap alatt cserél gazdát egy panellakás, míg a régió központokban átlagosan 82 nap alatt kelnek el. A panelek iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan nőtt, s ez az árakban is meglátszódik.

Kelendő maradt a panellakás, amely akár három hónap alatt értékesíthető
Fotó: Havran Zolzán

Vidéken eladhatóbb a téglalakás

A téglalakások értékesítéséhez 2014 óta először 100 nap kellett, ami 15 százalékkal hosszabb időt jelent az elmúlt évhez képest. Budapest belvárosában az átlaggal megegyező, Budán öt nappal rövidebb, a külső pesti kerületekben ugyanennyivel hosszabb idő alatt keltek el a téglalakások.

A régióközpontokban azonban csak 89 nap kellett az értékesítésükhöz, ez az érték tavalyhoz képest nem emelkedett.

Nem mindegy, hol áruljuk a családi házat

A családi házak értékesítési ideje a tavalyi év átlagához képest ugyan nem változott, de féléves összehasonlításban a jelenlegi húsz százalékkal magasabb, vagyis lassulás érzékelhető.

A pesti kerületekben négy hónap alatt adható el a családi ház, a kistelepüléseken fél év sem elegendő
Fotó: Katona Vanda

A családi házak eladásában a legnagyobb a különbség a településtípusok között: míg a számottevően magasabb árszintet képviselő budai oldalon az átlagos értékesítési idő hat és fél hónap, a megfizethetőbb árú külső pesti kerületeknél négy hónap. A megyei jogú városokban átlag 160 nap alatt értékesítették a családi házakat, a kisebb településeken 175–195 napra volt szükség az eladáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.