A kerületek felében nem épül lakás

2019. 05. 28. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásépítések jelentős fellendülése ellenére Budapest tizenhárom kerületében lényegében alig készülnek új lakások – derült ki az Otthontérkép-csoport felméréséből.

A 2017 januárja és 2019 májusa közti társasházilakás-építéseket vizsgálva az látható, hogy a többi városrészhez viszonyítva aránytalanul sok új lakás jelent meg a XIII., a XI., a IX. és a IV. kerületben: előbbiben épült fel az elmúlt bő két évben a társasházi lakások csaknem 29 százaléka, a három másik városrészben pedig további majd negyven százalékuk. Ráadásul a IV. és a IX. kerületben az új lakások döntő részét mindössze néhány, több száz lakásos lakópark adta, nem pedig átfogónak mondható fejlesztések.

Eközben a kelet-pesti és a dél-pesti kisebb presztízsű környékeken csak szigetszerűen bukkant föl néhány fejlesztés. Az elemzés szerint ezekben a városrészekben a lakótelepek hatalmas – és viszonylag olcsó, elfogadható minőségű – lakáskínálata miatt kevéssé éri meg a mai kivitelezési árak mellett a nagyobb léptékű fejlesztés.

– Tömegesen, azaz ezres nagyságrendben ma kizárólag oda épülnek lakások, ahol új, döntően irodai munkahelyek létesültek és a kötött pályás közlekedés is elérhető. Jól látható ez a folyamat a Váci út mentén, egészen Újpestig kihatóan vagy egy másik jelentős irodai koncentráció közelében, Dél-Buda új építésű piacán – magyarázta Halaska Gábor, az Otthontérkép-csoport vezető elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.