Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja
HÍR TV – CSÖRTEKarácsonynak gőze sincs, mit kell csinálnia.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-korforgasos-gazdasagra-fokuszal-a-mol-9008105/

A Mol a körforgásos gazdaságra fókuszál

Világgazdaság

– Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol, folytatva az új tevékenységek felé nyitó stratégiáját – mondta Hernádi Zsolt, a csoport elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Hernádi Zsolt az interjúban arról is beszélt, hogy hogyan érintette a járvány az olajipart: eleve túlkínálatos helyzetbe érkezett meg a koronavírus, a visszaszorítását célzó intézkedések okozta hirtelen keresletcsökkenés korábban sosem látott mélységekbe taszította az olajárakat. A Mol üzemanyagai iránti kereslet néhány hét alatt a főbb európai piacokon harminc-negyven százalékkal esett. Az olajipar globálisan a legrosszabbul teljesítő szektor volt eddig 2020-ban a részvénypiacokon – jegyezte meg Hernádi, de elmondta azt is, hogy bár a Mol többé-kevésbé együtt mozgott a szektorral, de az utóbbi időben már a jobban teljesítők között van, hiszen pénzügyi eredményei alapján is az ellenállóbbak közé tartozik. A Mol elnöke ezt elsősorban a petrolkémiai üzletág és a kiskereskedelmi szegmens jó teljesítményével magyarázza.

A kormány vírus elleni védekezési stratégiájával és a járvány második hullámával kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar gazdaság a sokkal nagyobb fertőzöttség ellenére sem állt le, egyelőre a mobilitási veszteség is sokkal kisebb. Ez természetesen változhat az intézkedések további szigorításával, de most úgy látják, hogy az idei üzemanyag-eladás mintegy tíz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál. A harmadik negyedéves adatok alapján az EBITDA ugyan több üzletágban csökkent, de mindenütt pozitív volt, sőt a fogyasztói szolgáltatások területén és a gázüzletágban nőtt is – emelte ki az elnök.

A Mol korábbi céljai nem változnak, de a klímaváltozás okozta kihívások és a felgyorsult transzformáció miatt újabb céljai is vannak – közölte Hernádi Zsolt. – A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett nagyon fontosnak tartom a hulladék újrafelhasználásának kérdését is. Ezt is meg kell oldani, de Magyarország számára nemcsak kötelezettség, hanem kiváló lehetőség is. A körkörös gazdaságra építve nagyobb, mondhatni, stratégiai fókusz lesz a hulladékkezelési tevékenységünkön – ismertette.

A cég immár ötödször kerül be a Dow Jones fenntarthatósági indexébe. Ennek kapcsán Hernádi Zsolt elmondta: – Ötödik éve sikerül megfelelnünk azoknak a szigorú fenntarthatósági feltételeknek, amelyek alapján be lehet kerülni a Dow Jones több ezer vállalatot vizsgáló rangos indexébe, ez jelentős teljesítmény. A legfelső tíz százalékban vagyunk az upstream integrált olaj- és gázipari vállalatok között. Arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, hogy egyetlen vállalat vagyunk a rangsorban a fejlődő piacokról.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lánchíd felújítás

Rekordelőleg a Lánchídra
Több különös körülmény mutatja: Karácsonyéknak fontos volt, hogy az A-Híd Zrt. nyerje meg a Lánchíd felújításának a tenderét.

Koronavírus

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés
Lassú, bürokratikus, határozatlan – záporoznak a tagállami bírálatok az Európai Bizottságra.

Kiemelt

Ingyenes áriaestek is lesznek az Opera hétvégi közvetítései között
A Szöktetés a szerájból című művével folytatódik szombaton az Opera Otthonra fizetős streamsorozata.

Poszt-trauma

Politikai gulyás helyett koherens vízió!
Zseniális Karácsony Gergely-interjú a szlovák ballib sajtóban.

Poszt-trauma

Gyurcsány kiterítette a kártyáit
Ez várható tőle, a többi porhintés.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Aktuális

Az Eszterházy család intézőjének háza
A régi kúria a végső enyészettől megmenekülve családi bútorokkal és vendégváró energiákkal telt meg.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!