A Mol a körforgásos gazdaságra fókuszál

Elsősorban a petrolkémiai üzletág és a kiskereskedelmi szegmens jó teljesítménye tette ellenállóbbá a céget.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2020. 11. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol, folytatva az új tevékenységek felé nyitó stratégiáját – mondta Hernádi Zsolt, a csoport elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Hernádi Zsolt az interjúban arról is beszélt, hogy hogyan érintette a járvány az olajipart: eleve túlkínálatos helyzetbe érkezett meg a koronavírus, a visszaszorítását célzó intézkedések okozta hirtelen keresletcsökkenés korábban sosem látott mélységekbe taszította az olajárakat. A Mol üzemanyagai iránti kereslet néhány hét alatt a főbb európai piacokon harminc-negyven százalékkal esett. Az olajipar globálisan a legrosszabbul teljesítő szektor volt eddig 2020-ban a részvénypiacokon – jegyezte meg Hernádi, de elmondta azt is, hogy bár a Mol többé-kevésbé együtt mozgott a szektorral, de az utóbbi időben már a jobban teljesítők között van, hiszen pénzügyi eredményei alapján is az ellenállóbbak közé tartozik. A Mol elnöke ezt elsősorban a petrolkémiai üzletág és a kiskereskedelmi szegmens jó teljesítményével magyarázza.

A kormány vírus elleni védekezési stratégiájával és a járvány második hullámával kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar gazdaság a sokkal nagyobb fertőzöttség ellenére sem állt le, egyelőre a mobilitási veszteség is sokkal kisebb. Ez természetesen változhat az intézkedések további szigorításával, de most úgy látják, hogy az idei üzemanyag-eladás mintegy tíz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál. A harmadik negyedéves adatok alapján az EBITDA ugyan több üzletágban csökkent, de mindenütt pozitív volt, sőt a fogyasztói szolgáltatások területén és a gázüzletágban nőtt is – emelte ki az elnök.

A Mol korábbi céljai nem változnak, de a klímaváltozás okozta kihívások és a felgyorsult transzformáció miatt újabb céljai is vannak – közölte Hernádi Zsolt. – A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett nagyon fontosnak tartom a hulladék újrafelhasználásának kérdését is. Ezt is meg kell oldani, de Magyarország számára nemcsak kötelezettség, hanem kiváló lehetőség is. A körkörös gazdaságra építve nagyobb, mondhatni, stratégiai fókusz lesz a hulladékkezelési tevékenységünkön – ismertette.

A cég immár ötödször kerül be a Dow Jones fenntarthatósági indexébe. Ennek kapcsán Hernádi Zsolt elmondta: – Ötödik éve sikerül megfelelnünk azoknak a szigorú fenntarthatósági feltételeknek, amelyek alapján be lehet kerülni a Dow Jones több ezer vállalatot vizsgáló rangos indexébe, ez jelentős teljesítmény. A legfelső tíz százalékban vagyunk az upstream integrált olaj- és gázipari vállalatok között. Arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, hogy egyetlen vállalat vagyunk a rangsorban a fejlődő piacokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.