A legtöbb őstermelőre most a papírmunka vár

Még néhány napjuk maradt a hazai őstermelőknek arra, hogy kiváltsák az igazolványukhoz tartozó értékesítési betétlapokat. Ha ugyanis március 20-ig nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, a megtermelt árut őstermelőként nem adhatják el a piacokon.

2020. 03. 06. 13:36
null
Átláthatóbb rendszer jöhet januártól, jelenleg senki sem tudja pontosan hány őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy végez ténylegesen ilyen tevékenységet Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos határidő közeleg az őstermelőknek, akiknek március huszadi­káig kell beszerezniük az igazolványukhoz kapcsolódó értékesítési betétlapokat. Az őstermelői igazolvány ugyanis csak akkor érvényes, ha a hozzá tartozó betétlap is hatályos. Ha a megadott határidőn belül váltják ki a betétlapot, úgy az igazolvány érvényessége 2020. ja­nuár 1-jéig visszamenőleges, vagyis az őstermelői jogviszony nem szakad meg. Az őstermelői igazolvány érvényesítésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodók figyelmét idén is többször felhívta. A köztestület szerint az érintetteknek minél előbb érdemes felkeresni a lakcímük szerint illetékes megye kamarai ügyfélszolgálati irodáját, az utolsó napokban ugyanis jelentős sorban állásra kényszerülhetnek a gazdálkodók. Ha egy család közös igazolványt használ, akkor az ügyfélszolgálaton az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük vagy meghatalmazottat bízhatnak meg, ezt azonban közokiratba foglalt dokumentummal kell igazolni. Ha valaki felhagyott az őstermelői tevékenységgel, erről tájékoztatnia kell a hatóságokat, és ekkor be kell vonni az igazolványt. Az ügyintézés a gazdálkodóknak ingyenes.

Igazolt termelés. A kamara egyszerűsítené az érintettek adminisztrációs terheit
Fotó: Éberling András

A NAK tájékoztatása szerint már folyamatban vannak a tárgyalások az őstermelői jogviszonyhoz fűződő intézkedések korszerűsítéséről. Az Agrárminisztériummal folytatott egyeztetés egyik fontos pontja, hogy az értékesítési betétlap kiváltása nélkül is legyen érvényes az őstermelői jogviszony, de az egyszerűsítéseket várhatóan csak 2021-től vezethetik be. A tervek között szerepel az egész őstermelői rendszer átalakítása, a cél az, hogy az új modell minél jobban segítse a szereplők versenyképes fejlődését. Az egyik legfontosabb változást az új gazdasági formák bevezetése jelentheti, amelyek az őstermelőkhöz hasonlóan különböző adózási kedvezményekben részesülnek majd.

Támogatott védekezés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez az agrártárca. A program éves keretösszege 240 millió forint, a támogatás hektáronként legfeljebb 12 ezer forint, szőlőtermelőnként maximum 240 ezer forint. A szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegségét okozó fitoplazma, amelyet az amerikai szőlőkabóca terjeszt, a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent. A védekezéshez jelenleg nincs megfelelő növényvédőszeres eljárás, ám van mód a kártevő gyérítésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.