A rekordok éve lehetett a tavalyi

A héten jelenik meg a régóta várt eredmény az ország 2018-as, az előzetes részadatok alapján több rekordot magában foglaló gazdasági növekedéséről. Több év végi tényező egyelőre vegyesen hat az összesített bővülésre, azonban minden bizonnyal megvalósul a gazdasági kormányzat által jelenleg várt 4,6 százalékos cél. Idén már más a helyzet, többletlépésre lesz szükség, hogy fenntartható legyen a négy százalék feletti növekedési ütem.

Rácz Gergő
2019. 02. 12. 9:27
Row of piggy banks adorned with the colours of Britain's Union Jack flag are seen in a souvenir shop in London
Könnyen megeshet, hogy a brexit után csak a malacperselyek fognak mosolyogni Fotó: r Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön közli a statisztikai hivatal a tavalyi negyedik negyedévi, egyben egész éves növekedési adatot. Nem látszik olyan aggasztó fejlemény, ami a Pénzügyminisztérium 4,6 százalékos célját veszélyeztetné, és korábban kérdésünkre Varga Mihály pénzügyminiszter is elmondta, hogy óvatos becsléssel éltek. Mindezt alátámasztja, hogy az elemzők összesítve 4,7 százalékkal számolnak, de például a Raiffeisen 4,9 százalékos bővülést vár 2018 egészére.

Ugyan 2018 harmadik negyedévének 5,2 százalékos növekedése csúcsteljesítmény, az év utolsó hónapjaiban már változatosabb adatok jelentek meg, amelyek árnyalhatják a várakozásokat. A kiskereskedelem decemberi 4,1 százalékos, éves alapon vett növekedése összhangban volt a piaci várakozásokkal, mégis elgondolkodtató, hogy a változatlanul dinamikus béremelkedés mellett lassul az emelkedés üteme, függetlenül az ünnepi vásárlási szezontól. Eközben az év során többször csalódást keltő ipari termelés épp decemberben élénkült meg, ez viszont az erőteljesebb növekedés irányába mutat. Mindez a legújabb külkereskedelmi adatokból is kiolvasható, hiszen decemberben 398 millió eurós többlet keletkezett a mérlegben, az év egészére nézve hatmilliárd eurós plusz volt a vége. Ez nagyjából kétmilliárdos csökkenés 2017-hez viszonyítva, de így is tetemes összeg, ami alapján változatlanul jól megy az exportáló cégeknek, miközben az élénkebb fogyasztás nyomán az import is látványosan nő.

Könnyen megeshet, hogy a brexit után csak a malacperselyek fognak mosolyogni
Fotó: r / Reuters

A múlt év igazi kegyelmi állapotot hozott a magyar gazdaságnak, azonban a kormányzati célkitűzés szerint a tavalyihoz mérhető növekedési ütemet az idén és a következő években is fent kell tartani. A PM jelenleg 3,9 százalékos növekedést vár erre az évre, azonban ennél magasabbra lő, és ehhez kapcsolódnak az új többletintézkedések is. Mint azt lapunknak Gion Gábor, a tárca államtitkára korábban megerősítette, belső oka nincs annak, hogy számottevően visszaessen a növekedésünk, ha más nem, a stabilan húsz százalék körülire várható éves beruházási ütem már önmagában támasz mindehhez. Azonban a nemzetközi fejlemények a magyar gazdaság nyitottsága miatt jelentős károkat okozhatnak, és világszerte számos bizonytalansági tényező látszik.

Mindössze hetek vannak például hátra a britek uniós kiválásáig, és messze vannak a tárgyaló felek attól, hogy megegyezzenek a feltételekben. Olaszország gazdasága látszólag nem tud lábra állni, a legutóbbi ipari adatok elmaradtak a várakozásoktól, így például az ING mindössze 0,1 százalékos GDP-bővülést prognosztizál idén az eurózóna harmadik legjelentősebb gazdaságában. Az Európai Unió legerősebb országa, egyben legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, Németország sincs rózsás helyzetben. A német ipari termelés decemberben közel fél százalékkal zsugorodott, így valószínűsíthető, hogy az új uniós autóipari előírások és az Egyesült Államok protekcionista intézkedése komolyan kihatnak a németekre, ez pedig áttételesen Magyarországon is erőteljesen lecsapódik.

Mélypont a briteknél

A tegnap közzétett legfrissebb becslés szerint hat éve nem mért mélypontra lassult tavaly a brit gazdaság növekedése. A brit statisztikai hivatal szerint 2018 egészében 1,4 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék, ez 2012 óta a legkisebb bővülés. Az egyik tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research szerint egyre világosabban látszanak azok a károk, amelyeket a brit EU-tagság megszűnése, vagyis a brexit feltételei­ről szóló tárgyalások elhúzódása okoz a brit gazdaságban, különös tekintettel arra, hogy az üzleti és a fogyasztói bizalmi mérőszámok is többévi mélyponton járnak. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.