A román elnök kihirdette a privatizációs stopról szóló törvényt

A jogszabály megtiltja a román kormánynak, hogy a következő két évben állami vállalatok részvényeit értékesítse.

2020. 08. 13. 18:40
IOHANNIS, Klaus
Brüsszel, 2019. október 18. Klaus Johannis román államfõ érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszûnésérõl elõzõ nap született megállapodás áll. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román elnök csütörtökön kihirdette a kétéves privatizációs stopról szóló törvényt, amelyet ellenzéki szociáldemokrata honatyák kezdeményeztek – tudósított a távirati iroda. A román elnöki hivatal egy közleményben tudatta, hogy az elnök aláírta a parlament által június elején elfogadott jogszabályt, amely megtiltja a kormánynak, hogy a következő két évben állami vállalatok részvényeit értékesítse. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozóinak egy csoportja által beterjesztett jogszabály kimondja, hogy tilos eladni állami vállalatok és bankok részvényeit, függetlenül attól, hogy az államnak mekkora részesedése van az említett társaságokban. A jogszabály a már folyamatban lévő privatizációkat is leállítja. A liberális kormány megtámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, de a taláros testület nem talált kivetni valót benne, így az elnök asztalára került.

A liberális kormány szerint a privatizációs stop bizonytalanságot kelt a versenyszférában a román gazdasággal szemben, és a befektetőket eltávolíthatja Romániától. A kabinet emlékeztetett, hogy az elmúlt években lezajlott kisebbségi részvénypakettek értékesítése a bukaresti értéktőzsdén keresztül zajlott, és hasznot hozott az államnak, mert előnyös privatizációk voltak. Ludovic Orban miniszterelnök is korábban értetlenségét fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban. Jelezte: már folyamatban van a Hidroelectrica országos villamosenergia-termelő vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása, de a CEC Bank részvényesei közé is bevonnának magánbefektetőt, hogy versenyképesebb legyen a pénzintézet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.