A válság ellenére rengeteg beruházást hajtanak végre idehaza

Csaknem négyszázmilliárd forint értékű beruházás valósul meg a közeljövőben idehaza a járvány okozta gazdasági sokk ellenére is – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külügyi tárca vezetője kiemelte: a kormány azokat a vállalatokat segíti, amelyek megvédik a munkahelyeket vagy újakat hoznak létre.

Nagy Kristóf
2020. 06. 03. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar államnak kötelessége azoknak a magyar vállalatoknak az oldalára állni, amelyek leépítések helyett újabb munkahelyeket teremtenek, megvédik az állásokat. A kormány a munkahelymegőrző, munkahelyteremtő vállalkozások hazai beruházásaihoz 800 ezer euróval járul hozzá – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter három vállalkozás támogatói szerződésének átadóján.

A miniszter kiemelte: semmi sem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt. Teljesen új világgazdasági versenyben kell helytállnia hazánknak, és ebben az új világgazdasági versenyben a helyi vállalatoknak is megváltozott feltételek mellett kell versenyben maradniuk. Nem először fordultak elő hasonló gazdasági folyamatok a világban, ám míg a 2008-as válság után egy legyengült magyar gazdaságot vett át 2010-ben a kormány, addig ma egy stabil, erős és ellenálló gazdaságnak kell helytállnia a válságban.

Szijjártó Péter emlékeztetett, a beruházásokat támogató programok ötvenmilliárd forintos kerettel indultak, ám a nagy érdeklődés miatt a kormány 150 milliárd forintra emelte a keretet. Ennek köszönhetően 806 vállalat 377 milliárd forintnyi beruházása valósul meg a közeljövőben. Ilyen világgazdasági körülmények között ez hatalmas eredmény – összegezte a tárcavezető. Felidézte, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 143 618 munkahelyet sikerült megvédeni, a támogatást leginkább a magyar vállalatok igényelték. A tárcavezető megjegyezte: erős magyar vállalati kör jött létre, ami a legnehezebb körülmények között is boldogul, összefog.

Ezúttal három vállalatnak ad 1,670 milliárd forint összértékű fejlesztéshez 833 milliárdos támogatást az állam. A beruházásoknak köszönhetően 619 új munkahely jön létre. A fejlesztések igazodnak az új világgazdasági korszak elvárásaihoz – emelte ki a miniszter. Az új beruházások közé tartozik a kapacitásbővítés, a belépés elősegítése az új piacokra, a legújabb technológiák beállításával. Az új világgazdasági rendben kiemelten fontos a magyar családi tulajdonú vállalatok sikere, amelyhez a kormány minden segítséget megad – tette hozzá Szijjártó Péter.

 

Jelentős segítség a cégeknek

Szerdán újabb három vállalkozás vett át támogatói okiratot. A fővárosi és vidéki vállalkozások az ipar különböző területein végzik tevékenységüket. A beruházások célja a kapacitás- és infrastruktúra-bővítés, technológiai fejlesztések, a versenyképesség növeléséhez igazodó befektetések. A Honsa Alkatrész Kereskedelmi Kft. 564,81 millió forintos beruházása 282,4 millió forint állami támogatást kap. A Parafix Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. 577,35 millió forintos beruházása 287,27 millió forintos költségvetési támogatással számolhat. A Simon Plastics Kft. 525,82 millió forint értékű beruházásához a magyar állam 262,91 millió forinttal járul hozzá. Andreas Koller, a Honsa Kft. ügyvezetője elmondta, az autóipari beszállító vállalat már több mint 20 éve tevékenykedik Pécsen. A beruházásnak köszönhetően magasabb hozzáadott értékkel bíró termékeket tudnak előállítani, ezáltal termékkínálatukat és piaci részesedésüket is növelni tudják. Krasznay Dávid, a Parafix Hungária cégvezetője jelezte, hogy a társaság precíziós ragasztás-technikai megoldásokat gyárt már 17 éve Magyarországon, elsősorban az autóipari cégeknek. Még 2017-ben kezdték meg a második gyár építését Ercsiben, a most kapott támogatásnak köszönhetően be tudják fejezni a munkálatokat. Ezen felül pályázatukban a meglévő mintegy 80 dolgozó és a céggel kapcsolatban álló 80 alvállalkozó megtartását és a foglalkoztatottak számának emelését is vállalták. Simon Péter, a Simon Plastics Kft. ügyvezető igazgatója a távirati iroda tudósítása szerint arról számolt be, hogy a Fejér megyében működő társaság elsősorban autóipari alkatrészeket gyárt, a cég a pályázatában kapacitásainak bővítését és hatékonyságának növelését vállalata.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.