Alkukészek a munkáltatók a leépítések elkerüléséért

Eltérően reagálnak a nemzetközi cégek magyarországi leányai a járványhelyzetre. Az újraindulást már szinte minden ipari szereplő a szakemberei megtartásával tervezi, ám van olyan cég, ahol előkerültek a korábbi elbocsátási tervek.

Nagy Kristóf
2020. 04. 27. 6:16
null
A nagyvállalatok saját protokollt követve tették járványbiztosabbá a munkahelye Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár egyelőre nem teljes kapacitással, de a következő hetekben több hazai székhelyű nemzetközi cég is újraindítja a termelést. Többségük ugyan számol a járványhelyzet hosszabb távú fennmaradásával, ám megtette a szükséges munkavédelmi lépéseket. A sikeres felfutás reményében és a kormányzati intézkedések miatt többségük nem válik meg dolgozóitól.

A győri Audi Hungária Zrt.-nél a kényszerleállás és a még mindig bizonytalan járványhelyzet miatt a helyi Audi Hungária Független Szakszervezet megegyezett a munkáltatóval a dolgozók állásának és jövedelmének hosszú távú megtartásában. Ennek érdekében a munkáltatóval a bérmegállapodásban az idei évre rögzített egyszeri kifizetést átváltják szabadnapokra, emellett az érdekképviselet támogatja, hogy a 13. havi juttatás szintén átváltható legyen pótszabadságra. Az Audi – ha kell – alkalmazza az állásidő intézményét.

A kecskeméti Mercedesnél megmarad a 4400 munkavállaló állása – közölte a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a Vasasszakszervezetek. Ehhez a nyaraláshoz járó, évi egyszeri juttatást csökkentik. A felek arról is megegyeztek, hogy áprilisra, a gyártás leállásának időszakára az úgynevezett jelenléti bónuszt nem fizeti ki a vállalat. A munka holnaptól kezdődhet újra.

Az Audi megtartja a dolgozóit
Fotó: Kurucz Árpád

Nem minden szereplő tudta megtartani összes munkavállalóját, az iparban jellemzően foglalkoztatott kölcsönzött munkaerő szerződését a lejárat után nem hosszabbították meg. A kormány időközben rájuk is kiterjesztette a bértámogatást, amely a munkaadók szerint jelentős segítség, mert az újraindulást követően is szükség lesz rájuk.

A Bosch a rendelések 70-75 százalékos visszaesése miatt hétszáz kölcsönzött munkavállalót küld el hatvani egységéből, az állományból pedig 130 főt. Ugyanakkor kérdéses, hogy a leépítés mennyire köthető a világjárvány miatt kialakult egészségügyi és alapanyag-ellátási válsághoz, mivel a Bosch már tavaly gondolkozott a létszámcsökkentésen, ám akkor ettől visszalépett.

A munkaadói képviseletek, a kamarák, valamint a piaci elemzők egyhangú véleménye szerint nagy hibát követ el az a foglalkoztató, amely leépítéssel reagál a válságra, mivel az újraindulást követő gyors felfutáshoz elengedhetetlen a szakképzett munkaerő. Ellenkező esetben a toborzással, betanítással járó többletfeladat okozhat nehézségeket. A legtöbb munkaadó a fizetett szabadságokat adta ki az elmúlt hetekben, ugyanakkor sok helyen az átszervezések is elegendőnek bizonyultak. Bizonyos területeken, például a turizmusban vagy a kulturális életben sokan maradhattak munkából származó jövedelem nélkül vagy vesztették el állásukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.