Amerikai rakéta magyar fejlesztéssel

Horváth Éva
2019. 12. 16. 8:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vállalkozások és egyetemek összefogásával szereztek ismét nemzetközi hírnevet magyar tudományos kutatók a jövő innovációját segítő és számos későbbi felfedezést megalapozó munkájukkal. Az új-zélandi Māhia-félsziget csúcsán kialakított indítóállásról a közelmúltban fellőtt Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája, edélzetén két magyar műholddal, a SMOG-P-vel és az ATL-1 PocketQube-bal hagyta el a Földet. A BME által kifejlesztett SMOG-P-vel a mesterséges elektromágneses szmogot mérik a magas légkörben.

Az ATL-1 műhold feladata az ELTE Kémiai Intézetében, Sinkó Katalin vezette Szol-gél laboratóriumban elért sokéves alapkutatási eredményei alapján kifejlesztett ultrakönnyű, 1500 Celsius-fokig kiváló szigetelő tulajdonságú anyagok tesztelése a világűrben. A tesztelésre kerülő három anyag az alumínium-oxid alapú szál, kriogél és kompozit. A nagy sebességű, a hangsebesség többszörösével repülő járművek más hajtóművet és más üzemanyag használatát igénylik, mint a mai személyszállító repülőgépek. Jelen tervek szerint hidrogéngázt égetnek el oxigén atmoszférában, 1000 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Alapkutatási szinten kifejlesztett új szintézis technikával speciális háromdimenziós, porózus szerkezeteket lehet kialakítani akár szálas, akár tömbös kivitelezésben – mondta el lapunknak Sinkó Katalin, az ELTE docense. Ez a speciális szerkezet védi meg a szigetelőanyagok nagy porozitását (lyukacsosságát) magas hőmérsékleten. A kísérletben ellenőrizni lehet a szigetelőanyag-család ­extrém körülmények közötti viselkedését. Vizsgálni lehet a szerkezeti és morfoló­giai (formai) változásokat a hosszú távú űrbéli alkalmazásokban és az erős vibrációt okozó kilövéskor.

Az új, speciális szerkezetű anyagok – amelyek később, az extrém körülmények között tapasztalt viselkedésüktől függően számos területen használhatók majd – ipari méretű gyártási technológiáját a H-ION Research, Development and Innovation Ltd. dolgozza ki Temesi Ottó irányításával. A műhold az Euró­pai Unió, valamint a Magyar Állam által támogatott projektben az Advanced Technology of Laser (ATL) cég irányításával készült. A műhold kivitelezésében Gschwindt András és csapata is közreműködött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.