Az „Orbán, takarodj!” kevés lesz

Az Orbán-kormány 2010-ben azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely létrejöttét segíti elő. Ezzel valós problémára válaszolt. A baloldalnak akkor sem volt és most sincs értékelhető mondanivalója. A gazdasági elképzeléseikből pedig kiderül: az országot ismét kiszolgáltatnák a nagyhatalmak érdekeinek.

2021. 07. 19. 7:07
null
A baloldal újra Brüsszel mellé állt. Forrás: Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindegy, hogy milyen szlogent, mennyire jól összegzett és mennyire érthető politikai célt fogalmaz meg egy kormányzásra törő politikai erő. Az Orbán-kabinet 2010-ben azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió új adózó munkahely létrejöttét segíti elő. Ezt a tételt tartalmazta a Fidesz–KDNP 2010-es gazdasági programja, amelyet 2010. május 29-én fogadott el az Országgyűlés. A dokumentumban a nyertesek vállalást tettek az adórendszer és a bürokrácia egyszerűsítésre is.

A tíz év alatt egymillió új munkahely vállalása azért is volt találó, mert 2010 előtt a 15–64 éves népességre számított – éves átlagban 55,4 százalékos – foglalkoztatási arány az uniós tagállamok között az egyik legrosszabbnak számított. A statisztikai hivatal adatai rámutattak: a férfiak foglalkoztatási rátája Magyarországon kiugróan alacsony volt, míg a nők esetében a mutató értéke a tagországok rangsorának alsó harmadát jelentette. A munkanélküliek mintegy 11 százalékos rátája pedig bőven meghaladta az uniós átlagot.

A Gyurcsány vezette szövetségnek nincs érdemi mondanivalója, sem jövőképe
Forrás: Facebook

Az idei első negyedévben kis híján 78 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta, mintegy kilencszázezer fővel emelkedett 2010-hez képest a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta pedig 3,9 százalékot mutat, de a koronavírus-járvány előtt állt 3,4 százalékon is. Mindezek alapján ki lehet jelenteni, hogy 2010-ben olyan vállalást tett a kormány, amelyet lényegében megvalósított. Ez igaz az adórendszerre is, a bérre rakódó terhek alacsonyak, és ma már szinte senkinek nem kell bajlódnia az adóbevallásával, mert azt megcsinálja helyette az adóhivatal.

A magyarországi baloldal rossz állapotát mutatja szakértők szerint, hogy egyszerűen nincs mondanivalója azontúl, hogy „Orbán, takarodj!”. Ezért nyilatkozik egyre több gazdasági szereplő arról, hogy tart egy esetleges kormányváltástól.

Mindezek mellett a baloldal is előáll programokkal, amelyek viszont lényegében arról szólnak, hogy teljesen lebontanák a 2010 óta kialakult rendszert. Azt, amelyik sikeresen és eredményesen működik, és amelyik még válságos időszakban is bizonyított.

Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzéki előválasztás egyik miniszterelnöke például arról beszél, hogy ha nyer, „visszaadja a magyaroknak Magyarországot”. Kérdés: a mondat valóban érvényes-e, ha a valóságot nézzük? 2010-ben ugyanis valós problémát jelentett az alacsony foglalkoztatási szint, amikor kevesen fizettek sok adót. Most a baloldal szerint a szavazóknak azt kellene mérlegelniük, hogy Magyarország a magyaroké-e?

Ha a kormány politikai ellentáborának a gazdasági elképzeléseit nézzük, akkor az már önmagában hiteltelenné teszi az „adjuk vissza a magyaroknak az országot” mondatot. Mégpedig azért, mert már ellenzékben felteszi a kezét a teljes baloldali szövetség a nagyhatalmak és a pénzügyi szervezetek előtt.

Itt van a többi között a globális minimumadó kérdése, amelyet Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke erőltet, valamint azok az európai országok, amelyek nem tudnak lépést tartani az adóversenyben. Emiatt ezeknek az országoknak a vállalkozásai olyan államokat keresnek, ahol megfizethetőbb az adó. Ilyen Magyarország is.

A globális adó ezt az előnyünket venné el. A baloldal úgynevezett „szolidaritási adót” is kivetne azokra a cégekre, amelyek nyereséggel túlélték a válságot. Ez pedig egybevág a Nemzetközi Valutaalap akaratával.

Többen állítják tehát azt, hogy a baloldalnak valójában nincs a magyar választóknak szóló értékelhető mondanivalója, a programja pedig nem szól másról, mint arról, hogy Magyarországot ismét kiszolgáltatják a nemzetközi hatalmak érdekeinek.

Erre mondta Boros Imre közgazdász azt, hogy a globális erők helytartót keresnek Magyarország élére. Erre pedig Gyurcsány Ferenc bármelyik bábja megfelel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.