Az otthonteremtési program húzza ki a lakáspiacot a gödörből

A járványhelyzetben is erős támaszt ad a csok és a négyből három pár által lakáscélra használt babaváró támogatás.

2020. 11. 23. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint is érdemben korrigáltak a budapesti lakásárak az idei második negyedévben, júniusban ráadásul

2013 óta először fordult elő, hogy éves összevetésben csökkentek (2,5 százalékkal) a lakásárak.

A jegybank friss lakáspiaci jelentése szerint az előzetes adatokból az is látható, hogy a fővárosi árak tovább mérséklődtek a nyár végén és az ősz elején. Országos átlagban ugyanakkor a lakások még drágultak az év során, noha a második negyedévben az éves áremelkedés üteme a 2019. végi csaknem 18 százalékról 7,5 százalékra esett vissza. A koronavírus-járvány hatására

az április–júniusi időszakban Budapesten feleannyi lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, országosan összességében egyharmadnyi a visszaesés.

Az alacsonyabb keresletre utal, hogy a lakáspiaci alku mértéke érdemben emelkedett az elmúlt években megszokott szintekhez viszonyítva.

A jegybanki jelentés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a lakossági hitelállomány 11 százalékát kitevő babaváró hitelek a járványhelyzetben is jelentősen hozzájárultak a kereslet fenntartásához. Az MNB kérdőíves felmérése szerint

a babaváró hitelt felvevők háromnegyede valamilyen lakáscél megvalósítását fedezte a jellemzően tízmillió forintot kitevő kölcsönösszegből.

Viszonylag sok lakás épül az idén, az otthonteremtési program pedig újabb felfutást hozhat
Fotó: Bach Máté

A második negyedévben felvett lakáshitelek ötöde pedig a csokhoz kapcsolódott. A jegybank szerint a 2021. január 1-jétől elérhető új otthonteremtési kedvezmények további jelentős támaszt adnak majd a lakáspiaci keresletnek, ugyanakkor 2020 hátralévő részét a kivárás jellemezheti. A 2022. december 31-ig végleges építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező új építésű lakásokra szóló, 2026 végéig alkalmazható kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa emellett érdemben élénkítheti a lakásfejlesztési aktivitást is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.