Azzal vádol a baloldal, amit maga követett el

A baloldali bírálók szerint a magyar kormány elengedi a költségvetési gyeplőt a választások közeledtével. Varga Mihály a hiányadatok bemutatásával cáfolja bejegyzésében az álhírt.

2021. 07. 27. 14:56
null
20200702 Budapest Sajtótájékoztatót tartott a nemrég létrehozott gazdaságvédelmi operatív törzs, az aktuális kérdésekről a törzs tagjai. Képen: Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Bach Máté BPM Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Álhírterjesztésben nincs nyári szünet – tette közzé közösségi oldalán Varga Mihály. A pénzügyminiszter emlékeztetett: Népszava szerint „még nem volt olyan kormány – beleértve a mostanit is –, amely ne engedte volna el a költségvetési gyeplőt” választási évben.

Varga Mihály pénzügyminiszter: nézzük a valóságot! Fotó Bach Máté/ Magyar Nemzet

Nézzük a valóságot:

a szocialista kormány 2006-ban (-9,3százalék) Európa-rekorder hiányszintet produkált,

ráadásul mindezt olyan konjunktúra idején, amikor az összes körülöttünk lévő ország jelentős fellendülést ért el. Ha átlagot vonunk a nyolcévnyi kormányzásuk hiányaiból, 6,6 százalék feletti értéket kapunk – mutatott rá Varga Mihály.

Ezzel szemben a 2014-es és 2018-as választások éveiben rendre a maastrichti kritérium alatti deficitet ért el a Fidesz-kormány: 2,8 illetve 2,1 százalék volt a hiány, utóbbi még az előzetesen tervezettnél is kedvezőbb volt. 2022-ben, amikor a koronavírus okozta visszaesésre világszerte nagyobb hiánnyal reagálnak az országok, az 5,9 százalékos magyar szint megfelel az európai uniós átlagnak.

Hiteltelen választási költségvetésnek nevezni egy olyan büdzsét, amely egy rendkívüli válság után a gazdaságot indítja újra.

Ahogyan az elmúlt tíz év is alátámasztja: az újraindítást követően visszatérünk a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Régi baloldali trükk: azzal vádolnak, amit ők maguk csináltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.