Babaváró hitel: A többség jogosult a támogatásra

Mivel az MNB a program három és fél éve alatt összesen 300 ezer szerződésre számít, az igényelt átlagos hitelösszeg alapján a folyósítás teljes összege elérheti a 2772 milliárd forintot.

Magyar Nemzet
2019. 06. 04. 15:48
null
A magyar állam ösztönözné a gyermekvállalást, az unió viszont keresztbe tenne az elképzelésnek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A babaváró támogatás iránt érdeklődők mintegy hetven százaléka jogosult a támogatásra, míg a többiek nem felelnek meg valamelyik feltételnek – derül ki a Bankmonitor ötezer válaszadó bevonásával készült reprezentatív felméréséből.

Akik valami miatt elesnek a kedvezményes lehetőségtől, azoknál a leggyakoribb elutasítási ok a nem megfelelő családi állapot – amikor az igénylők nem házasok, vagy egyik fél sem első házasságában él és van gyermekük, de például adótartozás miatt is sokan bukhatják a lehetőséget. (Részletesebben lásd a grafikonon.) A házasság és a NAV-tartozás miatti jogosulatlanság elvileg gyorsan orvosolható, ezt követően pedig az igénylő azonnal jogosultságot szerez a babaváró támogatás igénybételére. Ha minden babaváró hitel iránt érdeklődő rendezi a fennálló NAV-tartozását és házasságot köt, akkor a jogosultak aránya hetvenről 74 százalékra emelkedhet.

A babaváró támogatásra jogosult válaszadók a Bankmonitor.hu felmérése szerint átlagosan 9,2 millió forint hitelösszeget igényelnének. Figyelembe véve, hogy a Magyar Nemzeti Bank a program három és fél éve alatt összesen 300 ezer darab szerződésre számít, az igényelt átlagos hitelösszeg alapján a folyósítás teljes összege elérheti a 2772 milliárd forintot.

Ugyanakkor a szakportál azt is megjegyzi: várakozásuk alapján elkerülhetetlen, hogy a személyi kölcsönök és a lakáshitelek kereslete bizonyos mértékben csökkenjen a babaváró támogatás megjelenésével, amely egyébként meglévő hitelek kiváltására is alkalmas lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.