Bértámogatás: a nagyok még csak most jelentkeznek

Jellemzően a kis- és középvállalkozások igényelték eddig a gazdaságvédelmi akció részeként az állami bértámogatást. A várakozások szerint a nagyvállalatok sem maradnak ki: habár eddig csak három-négy százalékuk élt a lehetőséggel, ennek oka inkább a kivárás, a tömeges igénylések most következnek.

Magyar Nemzet
2020. 05. 15. 9:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a kis- és középvállalkozások nyújtották be eddig igényüket a gazdaságvédelmi akció részeként elérhető állami bértámogatásra, a nagyvállalatok aránya mindössze három-négy százalékos – derül ki a Niveus Consulting Group saját ügyfélkörében végzett felméréséből. A közlemény idézi Bagi Lajost, a Niveus adópartnerét, aki szerint a nagyvállalatok közül nagyon sok még nem hozta meg az igényléssel kapcsolatos döntést, de erőteljesen érdeklődnek és jelentős számú pályázat várható részükről.

A szakértő szerint a nagyvállalatoknál sok időt vesz igénybe, hogy egyeztessenek a központtal, emellett az érintett cégek a kormányrendelet speciális rendelkezéseinek alapos értelmezése után mérlegelnek. Ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy mi legyen az egyéni fejlesztés, kik legyenek a támogatotti körben, vagy mit jelenthet pontosan a bértámogatás feltételeként meghatározott nemzetgazdasági érdek.

Bagi Lajos hozzátette: üdvözlendő, hogy a kkv-k gyorsan reagáltak és élnek a bértámogatási rendszer által kínált előnyökkel, ugyanakkor még ha kis késedelemmel is, de a magyar GDP jelentős részét adó nagyvállalati kör is hamarosan betagozódhat a programba.

A kereskedelemben népszerű a segítség

A jogszabály értelmében bértámogatást lehet igénybe venni azon munkavállalók után, akiket csökkentett munkaidőben foglalkoztatnak. A legfrissebb adatok szerint csaknem 5500 vállalkozás több mint hetvenezer dolgozó részére igényelte a kormányzati bértámogatást. Az adatokból az látható, hogy a támogatási kérelmek negyede Budapestről és Pest megyéből érkezett, de kiemelkedő a kérelmek területi megoszlásában Debrecen és Kecskemét is. Az igénylések csaknem harmadát kereskedő cégek adták és csupán csak minden hetedik kérelmező tevékenykedik a járvány által erőteljesen érintett szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.