Csak szabályos bejgli kerülhet a boltokba

Aranyvasárnap előtt már sűrű teendőkkel jár a karácsony előtti felkészülés az otthonokban éppúgy, ahogy például a sütőüzemekben, javában készülnek a hagyományos ünnepi édességek. Nem minden bejgli az, ami annak látszik – hangzott el a szezonális figyelmeztetés a szakemberektől azoknak, akik nem otthon sütik, hanem a boltban vásárolják az előre gyártott bejglit.

Magyar Nemzet
2020. 12. 13. 13:39
null
15437035 - traditional hungarian folk cake xmas walnut rolls bejgli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tipikus része a karácsonyi menünek a leggyakrabban dióval, mákkal, gesztenyével, szilvás töltelékkel készített, kelt tésztás édesség, a bejgli, amelynek fogyasztása itthon a XIX. századtól vált ünnepi szokássá. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz – a legtöbb családban ma is generációk által bejáratott saját receptek alapján készítik el előre a tekercseket.

A házi praktikákkal nem is lehet élni a kereskedelemben, amiatt sem, mert a saját gyártású bejglinél bocsánatos, ha kireped vagy ha lehetne zamatosabb a töltelék, a boltokba kerülő „egyensüteményeknek” viszont szigorú feltételeknek kell megfelelniük, hogy egyáltalán bejgli lehessen a nevük.

Sokak első számú választása a mákos változat Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az eladásra szánt termékek minőségére, elkészítésére a Magyar élelmiszerkönyv fogalmaz meg határozott regulákat, többek között azt is, hogy a késztermék legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír és cukor mennyisége is meghatározott – sorolta a keretszabályokat a JÓkenyér pékség, ami a bejgli vásárlásakor is adhat támpontokat az ízletes, jó minőségű termék kiválasztásához. Kiemelték, hogy a gyártáskor alapvető elvárás az előírt arányok pontos betartása, például a zsiradék a bejgli szárazanyag-tartalmának 22 százalékát, a cukor pedig hét százalékát kell hogy elérje a kereskedelmi termékeknél.

Az üzemekben a töltelékkel sem lehet fukarkodni, az előírás szerint legalább a késztermék negyven százalékát kell kitenne, ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogy felvágva hogyan kell kinéznie a süteménynek – vagyis lehet olyan, ami úgy tűnik, sok tésztával készült, de lehet az ellenkezője is, a szabványos arányok mindenképpen mérvadók.

Az összetevőkön múlik, meddig marad friss, ízletes a bejgli Fotó: Magyar Nemzet

– A boltban nincs zsákbamacska, mivel fontos és kikerülhetetlen kötelezettség, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen – emelte ki Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere, aki szerint a vásárlók akkor járnak el a legalaposabban, ha mindig elolvassák az összetevők listáját. – A legjobb olyan süteményt választani, ami a leginkább hasonlít arra, amit otthon is elkészítenénk – fogalmazott.

A szakember hozzátette, hogy a gyári termékek ízélményét a természetes, minőségi alapanyagok adják, semmi szükség nincs adalékokra, színezékekre, tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra. – A bejglitésztánál azért fontos a sertészsír vagy valódi vaj használata, mert ha margarinnal sül, hamarabb kiszárad, jobban törik és reped a desszert – árulta el a kulisszatitkot a pékmester, hangsúlyozva, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból vagy más alapanyagból készüljön, és hozzáértéssel főzzék, mert az kihat a tészta szerkezetére is.

Igazi rum való a stollenbe

Egyre népszerűbb ünnepi édesség a bejgli mellett a stollen, más néven karácsonyi kalács, aminél szintén oda kell figyelni az összetételre, a minőségi alapanyagokra. – Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, amitől omlós és sokáig élvezhető marad a késztermék – jelezte Ludwig Klára, megjegyezve, hogy olyan terméket érdemes választani, amelyik rumaroma helyett valódi, jóféle rummal sült.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.