Csalódniuk kellett a növénytermesztőknek

A túltermelés a hazai piacra is hatással van, nem lesz könnyű dolguk a magyar gazdáknak az exportra szánt termény értékesítésével.

2019. 09. 29. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az aratást követően a legtöbb gazdálkodó még optimistán tekintett a jövőbe, s igyekezett kivárni az értékesítéssel, a remélt áremelkedés azonban elmaradt. Ennek oka, hogy Európában, a főbb gabonatermelő országokban jelentős mennyiségű búzát takaríthattak be a gazdálkodók.

A Magro.hu mezőgazdasági piactér elemzése szerint több helyről rekord- vagy rekordközeli terméseredményekről érkeztek hírek. Franciaországban például több mint 32 millió tonnával az elmúlt húsz év második legjobb eredményét érték el a gazdálkodók. A teljes mennyiség jelentős hányadát, mintegy húszmillió tonnát pedig a külpiacokra szánják a franciák. Emellett Ukrajna is rekordmennyiségű, mintegy 19 millió tonnával fog a piacra lépni. Az orosz búzatermés sem elhanyagolható, Oroszországból hozzávetőlegesen 34 millió tonna búza érkezhet a külpiacokra.

Németh István ágazati szakértő, a Magro.hu vezérigazgatója szerint tehát nagy lesz a tülekedés a világ búzapiacán. Az európai eredmények mellett ugyanis az Amerikai Egyesült Államok és Kanada is jelentős mennyiséggel járul hozzá a kínálathoz. Az USA-ból 26 millió tonna, Kanadából pedig mintegy 24 millió tonna búzát várnak a szakemberek. A túltermelés a hazai piacra is hatással van, nem lesz könnyű dolguk a magyar gazdáknak az exportra szánt termény értékesítésével.

– Az egyik főbb partnerünknek tekintett Olaszországra ugyanis már a román és a bolgár termelők is szemet vetettek, és igyekeznek kiszorítani onnan a magyar búzát – hívta fel a figyelmet Németh István. Mindez természetesen az árakra is hatással lesz. A hazai árak a tavaly ilyenkor tapasztaltaknál alacsonyabbak. A Magro.hu-n szeptember első felében nettó 49,5 ezer forintos tonnánkénti termelői áron forgott az étkezési és 44,5 ezer forintos áron a takarmánybúza. Az áresés a világpiacon is tetten érhető, Chicagóban és Párizsban is estek az árak az elmúlt hetekben. Németh István szerint jelenleg nem látszik olyan esemény, ami a terményt a drágulás útjára terelheti. Sőt a közeljövőben akár további áresés is elképzelhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.