Csúszik a Kína-USA-megállapodás

„Nem teljesen érti” Washington követeléseit a kínai miniszterelnök, megrekedtek a kereskedelmi háborút lezárni célzó tárgyalások. Jövőre várható az első lépés.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 22. 7:34
Cargo ship is seen next to containers at a river port during sunset in Huaian
Az áruit sújtó pótvámok visszavonását várja Peking Washingtontól Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napok tárgyalásai után arra lehetett számítani, hogy néhány kérdésben még idén megegyezésre jut Kína és az Egyesült Államok, ezzel jórészt megszűnhet a köztük fennálló kereskedelmi háború. Most azonban úgy tűnik, hogy mégsem mennek ilyen simán a dolgok: az év hátralévő része nem lesz elég arra, hogy a legfontosabb kérdésekben dűlőre jussanak a felek.

A megállapodás egyelőre csak részleges lenne, egy átfogóbb megegyezési folyamat első fázisát jelentené. A Reuters a Fehér Házhoz közel álló forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta, hogy a részmegállapodás aláírása a jövő évre csúszhat át, mivel Peking a kínai árukat sújtó amerikai pótvámok nagymértékű visszavonását várja, Washington pedig szintén egyre komolyabb követelésekkel állt elő.

A Bloomberg szerint Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, aki kínai részről a kezdetektől vezeti a kétoldali kereskedelmi tárgyalásokat, egy szerda esti beszédében arról számolt be, hogy „nem teljesen érti” az amerikai követeléseket, de ennek ellenére hisz abban, hogy a megállapodás első szakasza tető alá hozható.

Az áruit sújtó pótvámok visszavonását várja Peking Washingtontól
Fotó: Reuters

A Wall Street Journal szerint az amerikai tárgyalók ahhoz kötik a következő tárgyalási fordulót, hogy Kína hajlandó-e ígéretet tenni a szellemi tulajdon védelmét, a kényszerített technológiatranszfert és az amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését illetően.

Ezek kezdettől fogva a legfontosabb kérdések, talán még fontosabbak, mint maga az amerikai kereskedelmi deficit Kínával szemben, ami elvileg a kereskedelmi háború kiváltó oka volt.

Az év folyamán már többször úgy tűnt, hogy közel a megállapodás, de aztán mindig elakadt a folyamat. A patthelyzet feloldására merült fel a részmegállapodás, ami lehetővé tenné, hogy a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai mérséklődjenek, a világgazdaság fellélegezzen, ugyanakkor a nehezebben megoldható vitás kérdésekre később találjanak megoldást a felek.

Januárban azonban a remények szerint már összejön a megállapodás, aminek valószínűségét növeli, hogy közeledik az amerikai elnökválasztási kampány, és a kezdetben az amerikai választók számára szimpatikus Kínával szembeni fellépés ma már népszerűtlen, hisz a kereskedelmi háború hatásai most már az amerikai gazdaságot is megviselik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.