Drága környéken lassabb a lakáseladás

A júliusi összegzés szerint Budán az ingatlanok több mint negyedét 900 ezer forint fölötti négyzetméteráron értékesítették.

2019. 08. 15. 16:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a befektetők aránya a lakásvásárlók körében nyár közepén, a Duna House (DH) júliusi összegzése szerint a fővárosban 39 százaléknyian vásároltak ilyen céllal. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint ebben szerepet játszott a Magyar Állampapír Plusz bevezetése is. A családvédelmi akciótervvel is támogatott első lakásvásárlók száma egyelőre még nem emelkedett, arányuk 21 százalékos.

Éves szinten ezzel együtt még mindig két számjegyű áremelkedés tapasztalható az ingatlanpiacon. A drágulással párhuzamosan nőtt az értékesítési idő, az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől függően 2-4 hónap az átlagos eladási idő. A leglassabban – nem függetlenül a kiemelkedően magas áraktól – még mindig Budapest belvárosában lehet egy-egy lakást értékesíteni.

A júliusi összegzés szerint Budán az ingatlanok több mint negyedét 900 ezer forint fölötti négyzetméteráron értékesítették. Pesten még nem tolódott ennyire el a négyzetméterár, a legtöbb ingatlant 500-600 ezer forintért adták-vették. A vidéken mért értékek nemcsak a fővároséitól maradnak el jelentősen, de Pest megye árai­tól is. Míg utóbbiban az ingatlanok ötöde 600 ezer forint fölötti négyzetméteráron kelt el, addig vidéken ez az arány csupán két százalék volt. Vidéken a két fő lakástípus átlagos négyzetméterára meghaladta a 300 ezer forintot. Budapesten ez paneleknél félmillió forintot, téglalakásoknál pedig több mint 600 ezer forintot tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.