Elengednék a pályadíjat a tehervasutaknak a járvány idejére

A vasúti pályahasználati díjak időleges elengedését vagy csökkentését javasolja a járvány idejére a francia és az osztrák kormány az uniónak. Azt remélik, hogy a költségcsökkenés javítja a vasúti áruszállítás versenyképességét a közúttal szemben.

2020. 09. 03. 6:18
null
Jelentősen csökkent Európában az árufuvarozás Fotó: Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Vasúti Fuvarozási Szövetség (ERFA) támogatja Franciaország azon terveit, hogy a Covid–19 járvány gazdasági hatására válaszul engedje el az árufuvarozási szolgáltatások pályahasználati díját – tette közzé az International Railway Journal. A Jean Castex francia miniszterelnök által július végén bejelentett terv 2020 végéig lemond a pályahasználati díjakról, és 2021 egészére felezi azokat – az ország vasúti árufuvarozás támogatására irányuló tervének részeként. A döntéssel az év hátralévő részében a francia vasúti hálózaton várhatóan évente mintegy 63 millió eurót takarítana meg a szolgáltatóknak. Emellett azt remélik, hogy a modális váltás – a közútról a vasútra – 2021-ben húszezer teherautóval kevesebbet jelent az utakon, ami lényegesen csökkenti a CO2-kibocsátást.

Jelentősen csökkent Európában az árufuvarozás
Fotó: Fotó: Kallus György

Az európai vasúti teherszállítási ágazat teljesítménye a világjárvány miatt jelentősen csökkent, az ERFA adatai szerint 25 százalékos volt a visszaesés a korábbi évek megfelelő szintjéhez képest. Az ERFA szerint a pályahasználati díjak jelenleg a vasúti árufuvarozók összes működési költségének mintegy 20-35 százalékát teszik ki, és a tervezett díjcsökkentések jelentősen növelik a vasúti árufuvarozási szolgáltatások életképességét.

A bejelentés az Európai Bizottság (EK) rendeletjavaslatát követi, amely lehetővé teszi az Európai Unió (EU) tagállamai számára, hogy csökkenthesse, megszüntethesse vagy elhalaszthassa a vasúti infrastruktúrához való hozzáférés díjának megfizetését átlátható, objektív és megkülönböztetésmentes módon. A javaslat azt is lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy kiigazítsák a vasúti árufuvarozás felárait, és megszüntessék a vasúttársaságok által lefoglalt, de fel nem használt kapacitás után a foglalási díjakat. A rendeletet azonban az EU még nem fogadta el. Az ERFA reméli, hogy a tervek arra indítják az uniós döntéshozókat, hogy lépjenek előre a javaslattal. Dirk Stahl, az ERFA elnöke azt mondta, arra ösztönzik az összes nemzeti kormányt, hogy hajtsanak végre hasonló intézkedéseket a vasúti árufuvarozók támogatása érdekében. Példaképpen említette az osztrák közlekedési minisztérium hasonló lépését.

A MÁV-applikációval hajózhatunk is

Új funkciókkal bővült a MÁV-applikáció: a mobilalkalmazáson keresztül már meg lehet váltani a szegedi 24 és 72 órás városi napijegyeket, bizonyos Mahart-járatokra napijegyeket, illetve a Dunakanyar napijegyeket – közölte a MÁV. A közlemény szerint a mobilalkalmazás az eddigiek mellett új térségi és városi jegyek menüponttal bővült, erre kattintva lehetséges több különböző termék megvásárlása sorban állás nélkül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.