Hitet és ihletet ad a kárpátaljai magyarságnak

Megkezdődött a magyar nyelv hete, az Anyanyelvápolók Szövetségének egyik legnagyobb múltú rendezvénye, amelyet idén április 24. és május 3. között rendeznek meg. Kárpát-medence szerte tartanak előadásokat, foglalkozásokat, hogy rávilágítsanak anyanyelvünk értékeire, nemzetmegtartó erejére. A kiemelt események ebben az évben kárpátaljai településeken zajlanak.

2024. 04. 26. 5:44
kárpátaljai
Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke Fotó: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapján olvashatjuk, hogy soraikba tömörítik mindazokat, akik felelősséget éreznek anyanyelvünk jelen állapotáért, helyes és kulturált használatáért, jogának és közéleti szerepének képviseletéért. A szövetség a magyar nyelvművelés legszebb történelmi hagyományait folytatja, hiszen az a felvilágosodás kora óta a magyar szellemi-kulturális örökség meghatározó eleme. Együttműködik azokkal a hazai és külföldi intézményekkel, szervezetekkel és közösségekkel, amelyek tevékenységéhez az anyanyelvi és az igényes magatartáskultúra terjesztése kapcsolódhat. Nem véletlen tehát, hogy idén kárpátaljai településeket választottak a központi rendezvények helyszínéül, többek között Beregszászt, Munkácsot és Nagydobronyt. 

kárpátaljai
Orosz Ildikó, a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Fotó: Facebook

A magyar nyelv hetének kárpátaljai megrendezése

Az idei rendezvénysorozat mottója a kárpátaljai Vári-Fábián László Kossuth-díjas költő verssora: „Csak őrizz meg bennünket, édes, / édes anyanyelv!” (Illyés Gyula fejfája előtt). A program lebonyolítását társszervezőként a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szervezete vállalta. Szerdán Nagydobronyban, a Református Líceumban tartották a nyitóünnepséget, ahol beszédet mondott Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, az 58. magyar nyelv hetének fővédnöke. 

Az anyanyelv hetének kárpátaljai megrendezése ösztönző erőként hat, hitet és ihletet ad a helyi magyarságnak 

– hangsúlyozta Orosz Ildikó. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke betegsége miatt levélben köszöntötte az ünneplő közösséget, ebből idézünk néhány sort: „

Összekapaszkodva őrzői, védelmezői, formálói lehetünk – és vagyunk is – a magyar nyelvnek. Ezt itt, Kárpátalján igazán nem kell bizonygatnunk, csak tisztelettel fejet hajtanunk azok előtt, akiknek egy háború sújtotta ország kisebbségeként naponta meg kell küzdeniük szülőföldjükért, magyarságukért, a megmaradásért... A tisztelet hozott Kárpátaljára bennünket. Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségének határozott szándéka volt, hogy idén tavasszal – az anyaországi, felvidéki és délvidéki rendezvények után – Kárpátalját vonjuk fénybe... De bizonyosan helyesen döntöttünk, amikor Vári-Fábián László megrendítő versének befejező sorait szántuk az idei magyar nyelv hetének jelmondatául:„Csak őrizz meg bennünket, édes, édes anyanyelv!

 E szellemben szólnak majd az Anyanyelvápolók Szövetsége előadói, Pomozi Péter, Pusztay János és Török Annamária a kárpátaljai fiatalokhoz és az érdeklődő közönséghez.” 

Az ünnepi köszöntőket, a nagydobronyi oktatási intézmények és a helyi művészeti iskola diákjainak zenés-irodalmi műsorát követően a jelenlévők a Személyiségünk megjelenése a beszédünkben, valamint A kárpátaljai magyar nyelvhasználat sajátosságai című előadásokat hallgatták meg. 

Hagyományaik szerint Pécstől Széphalomig, Újvidéktől Kassáig, Miskolctól Mohácsig is sok-sok település közössége készül anyanyelvünk értékeinek felmutatására. 

A hét záróünnepségének helyszíne a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében lesz május 3-án. 

A rendezvény díszvendége Vári Fábián László költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, előadást tart Pomozi Péter nyelvész, egyetemi docens, színpadra lép Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, az MMA tagja, Erdős Róbert operaénekes és Hegedűs Szabolcs zongoraművész. Az ünnepi eseményen adják át az Anyanyelvünkért Emlékérmet is. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.