A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Nyelvjárásaiban is él a nemzet

A nyelvjárások írott formái – Hagyomány, helyzetkép és fejlesztési lehetőségek címmel tartott nemzetközi online-konferenciát a magyar nyelvjárások napja alkalmából a Magyarságkutató Intézet. Nemzeti önazonosságunk és a helyi identitás erősítése is kiemelt szempont volt a Családi hagyományaink című, a Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége által hirdetett közös pályázaton, melynek eredményeit is ezen a napon hirdették ki.

2021. 12. 03. 19:01
Juhász Judit és Pomozi Péter Fotó: Szabados Matild
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója sajtótájékoztatón ismertették a pályázat nyerteseit, melyen 59 Kárpát-medencei pályázó vett részt, Székelyföldtől Délvidékig.

A konferencia előadói olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogyan őrizhetjük meg az anyanyelvjárásainkat, hogyan gazdagítják a nyelvjárások a mai magyar köznyelvet, mi a magyar nyelvjárások szerepe nemzeti identitásunk megőrzésében. Mindez különösen fontos kérdés a trianoni diktátum által elszakított magyarlakta területeken, mint például Székelyföldön, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken. A sajtótájékoztatón Juhász Judit köszöntötte a konferencia részvevőit.

Nagy örömmel csatlakoztunk még tavaly a Magyarságkutató Intézet kezdeményezéséhez, hogy ünnepeljük meg ezentúl a magyar nyelvjárások napját mondta Juhász Judit –, állítsuk fénybe azon törekvésünket, hogy őrizzük meg anyanyelvünk kincseit, próbáljuk a tudatos nyelvhasználat részévé tenni azt a hihetetlen gazdagságot is, amelyet a különböző nyelvjárások ízei, hangulata, tartalma, üzenete jelent számunkra. A pályázat mindig arra alkalmas, hogy ne csak a szakemberek, jelen esetben a nyelvészek foglalkozzanak ezzel a szép feladattal, hanem az úgynevezett laikusok is. Valljanak ők arról, hogyan gondolkodnak, ha irodalmi alkotásra adják a fejüket a nyelvjárások valamelyikéről, illetve mit fogalmaznak meg a családi kincsestárból, a régi családi történetekből, adomákból vagy a szakrális imádságokból. Azokból a nyelvi emlékekből, amelyek egy család életét jelentették generációkon át. A múltból mit menthetünk át a mai köznyelvbe és mi az, amivel tudatosíthatjuk, hogy a magyar nyelv egy csoda sorolta az elnök asszony. 

Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója             Fotó: Szabadi Mónika

A Családi hagyományaink című, a Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége által hirdetett közös pályázat nyerteseit Pomozi Péter igazgató ismertette. Kiemelte, hogy a pénzjutalmakat az Anyanyelvápolók Szövetsége biztosította, a könyvjutalmakat pedig a Magyarságkutató Intézet. Ötvenkilenc pályázat érkezett, ami minket is kellemesen meglepett kezdte ismertetőjét Pomozi Péter. – Minden régióból érkeztek pályázatok. Tizenkettő érkezett Szilágyságból és Székelyföldről, Délvidékről kettő, Felvidékről kettő és még az Amerikai Egyesület Államokból is érkezett pályázat. Ez is mutatja, hogy mekkora nemzet-, anyanyelv- és identitásmegtartó ereje lehet annak a kulturális kincsnek, annak a történeti, néprajzi és nyelvi örökségnek, ami a nyelvjárásokban rejlik. A pályázók nagy része ügyesen teljesítette azt a kritériumot, hogy adja vissza valami módon írásban is az anyanyelvjárása zamatát mondta Pomozi Péter. 

Az irodalmi kategória első helyezettje Fercsák Lászlóné Göcsejből, második helyezettje Vargyas Rozália Székelyföldről. A Családi kincseink kategória első helyezettje Sinkáné Magyar Gabriella Hódmezővásárhelyről, második Rimaszékiné Kovács Klára Szirmabesenyőről, a harmadik helyezett Bakos Réka Délvidékről, Csantavérről. Az ifjúsági különdíjat a 16 éves Hutás László kapta.

Borítókép: Juhász Judit és Pomozi Péter (Fotó: Szabadi Mónika)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.