Elkülönítik a kabátokat a családi karácsonyokon

Az új megoldásokra nyitott magyar érdeklődők a közösségi oldalak helyi csoportjaiban szervezik az ablakadventes felvonulásokat.

Magyar Nemzet
2020. 11. 30. 6:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén karácsonykor nem érdemes nagyobb családi körben ünnepelni, inkább kevés ember gyűljön össze egy helyen. Aki meglátogatja idős rokonait, ne menjen be hozzájuk, inkább szabad téren, az udvaron, teraszon találkozzanak, ahol kisebb a vírusfertőzés veszélye. A lakóházak bejáratánál legyen kitéve kézfertőtlenítő szer – többek között ezeket tanácsolja a brit kormány veszélyhelyzeti munkáját segítő tudományos tanácsadó testület az angoloknak.

A SAGE elnevezésű bizottság annak kapcsán, hogy zárlat nélküli karácsonyt terveznek Nagy-Britanniában, hasznos tippeket közölt a lakosság biztonságos ünneplése érdekében.

A Sky News által idézett tanácsadók szerint még ha nem is a megszokott formában, de a szabad levegőn, például az utcai fények felkapcsolásakor, a környékbeli épületek, közterek feldíszítésekor is lehet ünnepi hangulatot teremteni – ehhez a már hazánkban is terjedő közösségi kezdeményezés alapötlete is inspiráló lehet.

Az új megoldásokra nyitott magyar érdeklődők például a közösségi oldalak helyi csoportjaiban, iskolákban szervezik az úgynevezett ablakadventes felvonulásokat, ami a briteknél is vírusbiztos megoldásként terjed, mert a korlátozások mellett is élmény lehet a rendhagyó séta az otthoni környezetben. Eszerint a szervezők a környéken felkérnek 24 háztulajdonost, hogy vegyenek részt a közösséget összekovácsoló kezdeményezésben.

Az ünnepi megemlékezésben a családok délutánonként kellő távolságtartással elsétálhatnak a kijelölt területre, ahol a kéttucatnyi titkos résztvevő lakik, és kifigyelhetik, melyik háznál gyúlnak az ünnepi fények. A jelenlévők természetesen énekelhetnek a megjelenő karácsonyi énekesekkel, egy előre egyeztetett időpontban pedig harangszóra az összes résztvevő ingatlan ablakát egyszerre világítják ki az ablakadventes felvonulásra szóló meghívók szerint.

A brit tudósok kitérnek az otthoni karácsonyozásra is, ahol a maszkos távolságtartást nemcsak a résztvevők, hanem a táskájuk, kabátjuk esetén is javasolják, míg a szakértők szerint egy szobában csak a szűk családok tagjai lehetnek. Kedvezőtlen hír, hogy ezzel együtt is szigorúan eltanácsolnak a közelségtől a játékok során, de még éneklés és ajándékozás közben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.