Eltérő receptek az államadósságra

Bár Magyarország az elmúlt években sokat faragott az államadósságon, a kormány jelentősen szeretné javítani az adósságszintet. A világ országainak államadóssága ugyanakkor nagyon széles skálán mozog: GDP-arányosan 2,6 és 240 százalék közötti.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 02. 5:45
People walk on a street at Tokyo's Ginza shopping district
Tokiói utcakép. A magas ráta ellenére hosszú évek óta jól működik a japán gazdaság Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a magyar gazdaságról esik szó, gyakran felmerül az államadósság kérdése. Míg tíz éve aggasztóan magas volt, most már évről évre folyamatosan csökken az adósság a GDP arányában. A további gyors csökkentés kiemelt kormányzati cél, már csak azért is, mert a hitelminősítők is magasnak értékelik a magyar adósságot. Magyarország államadóssága a múlt év végén 66,62 százalék volt a bruttó nemzeti össztermék, azaz a GDP arányában. Az adat az elmúlt években több mint 80 százalékos értékről csökkent a mostani szintre, de a kormány célkitűzése az, hogy néhány éven belül 60 százalék alá kerüljön, mivel a maastrichti kritériumok szerint ez az a határvonal, amely fölött túlzottan eladósodottnak tekintenek egy országot.

Hazánk jó helyzetben van, mivel a magas gazdasági növekedés által kinőjük az adósságot, 2030-ra akár a GDP 50 százaléka alá csökkenhet a mérték. Mindenesetre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ENSZ adatai szerint hatvan ország adóssága haladja meg a 60 százalékot, Magyarországot pedig ötven ország előzi meg (csak a legalább százezer lakosú országokat figyelembe véve). E szempontból tehát egyáltalán nem állunk rosszul.

Ha megnézzük a legeladósodottabb országok listáját, meglepő módon Japánt találjuk az első helyen, ahol az éves GDP 240 százaléka az adósság. Ez hihetetlenül nagy szám, Japán mégis jól bírja, aminek egyedi okai vannak. Egyrészt az adósságot szinte teljes egészében a japánok tartják a kezükben, az ország önfinanszírozó (most már Magyarország is közel áll ehhez), másrészt a kamatok rendkívül alacsonyak, így az államnak nem megterhelő a finanszírozás. Mindemellett az elmúlt években zajlott eszközvásárlási programok során a japán jegybank az államadósság több mint felét visszavásárolta, még sincs inflációs nyomás az országban.

Japánt Venezuela és Szudán követi, a negyedik helyen a leginkább eladósodott európai ország, Görögország áll 174 százalékkal. Utána jön Libanon, amely épp most vált fizetésképtelenné, miután nem tudott törleszteni egy lejáró kötvénysorozatot, majd újabb uniós tagállam, Olaszország következik 133 százalékkal. A tizedik helyen Portugália található 120 százalékkal, a tizenharmadikon az Egyesült Államok 106 százalékkal. Az EU-tagok közül száz százalék körüli értékkel Ciprus, Belgium, Franciaország és Spanyolország áll még az erősen eladósodottak között, Ausztria és Horvátország viszont már csak kevéssel járnak előttünk. Nagy-Britan­niát már EU-n kívüli tagként kell említenünk a maga 85 százalékával; a fejlett országok közül még Kanada bír magas értékkel, 88 százalékkal.

Tokiói utcakép. A magas ráta ellenére hosszú évek óta jól működik a japán gazdaság
Fotó: Reuters

Az Európai Unión belül nem sokkal mögöttünk Szlovénia következik 65, Írország 62, majd Finnország 60 százalékkal, utánuk már a maastrichti szint alatt áll stabilan Németország 57 százalékkal. Ami a visegrádi országokat illeti, Lengyelország és Szlovákia adósságszintje 47 százalékot, Csehországé 31 százalékot tesz ki. A térségben Románia is jól áll 38 százalékkal, Bulgária adóssága pedig mindössze 20 százalék, amivel már a világ legjobbjai között van.

A legkisebb adósságszintű államok közül 5. helyen áll Oroszország alig 14 százalékkal, negyedik Botswana 13 százalékkal, a harmadik hely egy EU-tagállamé, Észtországé, mindössze 7,6 százalékkal. A második hely meglepő módon Afganisztáné 7 százalékkal, az első helyen pedig az alig ismert kis szultánság, a 430 ezer lakosú, olajban gazdag Brunei található 2,63 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.