Elvarázsolja a családokat a fővárosi állatkert

Programdúsnak ígérkezik a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, miközben a babyboomnak köszönhetően számos állatkölyök várja a látogatókat.

Magyar Nemzet
2019. 04. 01. 15:24
null
Sokan úgy tapasztalják, hogy egy nap nem elég minden látványosság felfedezésére Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Programdúsnak ígérkezik a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, miközben a babyboomnak köszönhetően számos állatkölyök várja a látogatókat. Tavasszal két orangutánkölyköt, gorillabébit, kiselefántot, zebracsikót, sörényeshangyász-kölyköt, valamint az ősszel született, ritkának számító aranyhasúmangábé-csemetét is megtekinthetik az érdeklődők. Hamarosan láthatók lesznek a Bennett-kengurukölykök, illetve a rókakuzuk és vombatgyerekek is. Január óta a vízidisznóknak, a zöld agutiknak is utóda született, és több hüllő tojása (boa, gyászos gekkó) is kikelt. Nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító két ázsiai vadkutya hét utódnak adott életet.

A budapesti állatkertben a tavaly megnyílt Holnemvolt Várban többek között látványos, új fajokkal bővülő Cápasuli szórakoztatja a közönséget. Ide áprilisban és a nyár elején újabb szállítmányok érkeznek, így már nyolcféle cápával találkozhat majd a közönség, köztük fehéruszonyú szirtcápával, de lesznek új zebracápák, valamint sasráják is. Az idei szezon minden napján úgynevezett Légy ott! programokkal is várják a vendégeket. A kínálatban többféle látványetetés és állatbemutató is szerepel, és újdonság a Földi malackodás elnevezésű program, amely során a gondozók a földimalacokat különféle érdekességekre tanítják meg a közönség előtt, a bonszaifáknál pedig Törpe fára mászás lesz.

Idén sem maradnak el az állatkert hagyományos programjai: áprilisban Föld-fesztivált, júniusban rózsaünnepet, júliusban és augusztusban Zenés állatkerti esték címmel szerveznek koncertsorozatot. Augusztusban tartják az Állatkertek éjszakáját, októberben pedig az Állatszeretet fesztivált – sorolta Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója az MTI-nek. Eszerint új program lesz a Holnemvolt Várban áprilisban a Tavaszköszöntő, májusban a Kürtőskalács világom és a Bábok éjszakája, júniusban a Tűz éjszakája, júliusban a Mesék éjszakája, míg szep­temberben a Gombóc Artúr-fesztivál várja a közönséget, novemberben pedig a Márton-napi libabuli zárja az állatkert rendezvényeinek sorát.

Sokan úgy tapasztalják, hogy egy nap nem elég minden látványosság felfedezésére
Fotó: Bach Máté

Új állatok is érkeznek: nyár elején Dániából a ritkának számító kubai krokodilok, illetve már látható a Pampakifutóban a Dél-Amerikában őshonos, ritkulóban lévő déli törpeszarvasok (puduk) két egyede, közös férőhelyen a sörényes hangyászokkal.

Az állatkertbe számos új, családoknak és pedagógusoknak szóló kedvezményt is bevezettek április 1-jétől. A családi jegyet áprilistól az egygyermekes családok is igénybe vehetik, míg a gyermekjegy eddigi korhatárát 18 évre emelik fel.

Soha nem unalmas

Háromgyerekes szülőként egy évben többször is ellátogatok a budapesti állatkertbe. Ilyenkor a felnőttek gyermekké változnak, és széles mosollyal a szájukon futkorásznak egyik állattól a másikig. A fővárosi park egyik nagy előnye, hogy soha sem unalmas. Szinte mindig találni valami újdonságot. Az egykori Vidámpark területének elfoglalásával ráadásul ma már olyan gazdag lett a felhozatal, hogy egy nap alatt mindent fel sem lehet fedezni. A Holnemvolt Várban Süsüvel, Pomponnal és régi magyar mesehősökkel is lehet találkozni, míg a Cápasuliban a tengeri ragadozókat lehet közelről tanulmányozni, sőt azt is megnézhetjük, ahogy egy búvár eteti a ragadozó halakat. A tavasz beköszöntével pedig megnyílnak azok a lehetőségek is, amelyeket eddig a hidegebb időjárás miatt nem lehetett igénybe venni. Ilyen például a csónakázás, amelyre a korábbi években nem volt lehetőség. A jövő nagy dobása kétségkívül a Pannon Park lesz, amelyhez egy biodóm is tartozik majd. Az építmény szerkezetét már látni, a tervek szerint 2020–2021 telén nyílik meg az új látványosság. Az állatkert vezetői azt ígérik az öthektáros beruházásról, hogy a park és benne a bio­dóm a kiállítástechnika legkorszerűbb megoldásait vonultatja majd fel, olyan különleges élményt kínálva, amely nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is egyedülállónak számít. (K. G.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.