Enyhítenék a feszültséget

A munkavállalók koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult bizonytalan helyzetének rendezése érdekében fogalmazott meg javaslatokat a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek – tájékoztatták a Magyar Nemzetet az országos szakszervezeti konföderációk.

Nagy Kristóf
2020. 03. 18. 11:33
null
Európában a járvány alakította a minimálbér idei emelését, kivéve azokban az országokban, ahol az elmúlt években döntöttek a 2021-es összegről is Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszervezetek azt javasolják, akkor is legyenek jogosultak táppénzre a szülők, amennyiben azért nem tudnak megjelenni munkahelyükön, mert gyermekükről gondoskodnak. A kötelező egészségbiztosításról szóló törvény kibővítése a konföderációk szerint a jelenlegi, járványügyi intézkedések keretében elrendelt iskolabezárások miatt kiemelten fontos.

A Liga és a Munkástanácsok számos pontosítást javasolt arra az esetre, ha elháríthatatlan külső okra hivatkozással nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének a munkaadó, így nem fizetne alapbért akkor sem, ha a munkavállaló például a járványügyi intézkedések miatt, tőle független okokból nem tudja elvégezni munkáját. A ­konföderációk úgy látják, ha a munkavállaló hatósági zár miatt nem tudja megközelíteni a munkahelyét, nem állnak rendelkezésre az otthon végzett munkához a tárgyi feltételek, vagy egyéb, tőle független okból nem tudja ellátni a feladatait, akkor is kötelező legyen alapbért fizetnie munkaadójának. A bérfizetés alól a foglalkoztatót felmentő elháríthatatlan külső okra pedig csak akkor hivatkozhatnának, ha az ehhez szükséges körülmények meglétét a szakhatóság megállapítja.

Váratlanul sokan kerültek utcára a vendéglátásból is
Fotó: Bach Máté

A pontosító javaslatok között szerepel emellett azoknak az eseteknek a részletszabályozása, amikor a munkavállaló nem fertőzött, ám hatósági intézkedés miatt megfigyelés vagy zárlat alá, esetleg karanténba kerül. A szakszervezetek szerint ezekre is járnia kéne táppénznek.

Az elhúzódó járvány esetére is alkalmazható, további javaslatok között szerepel, hogy a munkaadók a közszférában és az állami fenntartású cégeknél is mihamarabb teremtsék meg az otthoni munkavégzés feltételeit, amennyiben erre lehetőség van. Szükségesnek tartják, hogy az előző évi szabadságok kiadásának határideje kitolódjon szeptember utolsó napjáig, de a Szép-kártyákon felhasználható keret elköltésének határidejét is meghosszabbítanák. A konföderációk azt szeretnék, hogy veszélyhelyzetben a bekövetkezett elháríthatatlan külső ok esetén is részesüljenek a munkavállalók alapbérben. Emellett kezdeményezik, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma tegyen közzé ajánlásokat az egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazandó, foglalkoztatással kapcsolatos magatartásról, illetve követendő eljárásokról.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunknak felidézte, hogy már hetekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményeztek a munkaadókkal annak érdekében, hogy olyan megállapodást kössenek, amelyben egyfelől garantálják, hogy megmaradjanak a munkahelyek, és készítsék el a járványhelyzet kezeléséhez szükséges cselekvési tervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.