Erdélyi repülőterek: Brassó épít, Csík tervez

Még ebben az évben használatba vehetik az utasok a romániai légikikötőt.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még idén működőképes lehet az új brassói repülőtér. Az erdélyi Krónika beszámolója szerint bár a bukaresti kabinetek eddig több mint hetvenmillió lejjel, azaz ötmilliárd forinttal támogatták az építkezést, a Brassó megyei önkormányzat elsősorban saját erőforrásra támaszkodik, hitelt is vett fel az összesen mintegy százmillió euró értékű beruházást finanszírozására. A később várhatóan koncesszióba adott légikikötő a számítások alapján évi egymillió utast szolgál majd ki.

A repülőtéren ezer új munkahely létesül, közvetve pedig mintegy hétezer munkahelyet generál. Romániában egyébként negyven éve nem építettek új repteret.

Csíkszeredában sincs hiány ötletekből és tervekből a légi közlekedést illetően, de egyelőre még befektetőkre várnak a székelyföldi városhoz közeli Csíkcsicsó határában lévő kis repülőtér fejlesztéséhez. Mint arra a Székelyhon portál az írásában emlékeztet, öt évvel ezelőtt merült fel a repülőtér bővítése, amely üzletemberek, turisták által igénybe vett kisebb repülőgépeket fogadhatna, összeköttetést biztosítana Budapest, Bukarest és Csík térsége között, de katasztrófavédelmi célokra is használható lenne.

A jelenleg csak füves kifutópályával rendelkező repülőtér magánterületen van. A szükséges fejlesztésről a Hargita megyei önkormányzat megvalósíthatósági előtanulmányt készíttetett. A dokumentáció szerint egy olyan, kis utasterminállal, irányítótoronnyal, kétezer méter hosszúságú aszfaltozott kifutópályával és a szükséges fénytechnikával ellátott létesítmény létrehozására is lehetőség lenne, amely regionális járatokat fogadhatna. Egy ilyen beruházás becsült értéke az előtanulmány szerint meghaladja a hatvanmillió lejt, azaz a négymilliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.