Erősebb az öngondoskodási kedv

A magyarok többsége továbbra is pozitívan vélekedik az öngondoskodásról – derül ki az OTP Öngondoskodási index legfrissebb adataiból. A megkérdezettek között jelentős azoknak az aránya, akik jelenleg úgy gondolkoznak, hogy a mostaninál több pénz felhalmozása hosszabb távon nagyobb biztonságot jelenthet a számukra.

Horváth Éva
2020. 11. 04. 18:33
null
Budapest, 2016. január 3. A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faluldi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy éve jellemző csökkenő tendenciát megtörve, a tavalyi eredményhez képest idén egy ponttal, 35-re emelkedett az OTP Öngondoskodási index fő átlaga. Ez még mindig elmarad a 2016-ban mért legmagasabb, 38-as értéktől, miközben korábban nem látott szintre, negyven százalékra mérséklődött azoknak az aránya, akik rendelkeznek a 16 kiemelten vizsgált pénzpiaci megtakarítási forma valamelyikével.

A kutatás eredményei alapján 42 százalékos azoknak az aránya, akik úgy gondolkoznak a jelenlegi, gyakran kiszámíthatatlan helyzetben, hogy a több pénz felhalmozása hosszabb távon nagyobb biztonságot jelenthet. Ugyanakkor az érintettek éppen a nehézségeik miatt nem tudják növelni a félretett összeget: a korábbinál több pénzt százból kilencen kezdtek megtakarítani, főleg azok, akik eleve jobb anyagi körülmények között élnek – mutat rá az OTP felmérése.

A reprezentatív eredmények alapján elmondható, hogy

évről évre növekszik a megtakarításaikat részben vagy egészben készpénzben tartók tábora.

Akik csak készpénzben takarítanak meg, azoknak az elmúlt három évben 18, 21, illetve 23 százalék volt az arányuk, míg 88-89 százalékuk ma is azzal az indokkal tartja otthon a pénzt, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

A kutatásban az anyagi helyzetével kapcsolatban a válaszadók 62 százaléka nem jelzett változást, 35 százaléknak viszont romlott az anyagi helyzete a járvány miatt. Utóbbiak az esetek 87 százalékában a készpénzben őrzött tartalékot használták fel, nyolc százalékuknak pedig a megtakarítási termékekben tartott pénzéhez (is) hozzá kellett nyúlnia.

Sokan úgy gondolkodnak, a több pénz felhalmozása hosszabb távon nagyobb biztonságot jelent
MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Egyértelműen erősödött ugyanakkor a pénzügyi tervezés szerepe: a 2020-as OTP Öngondoskodási index azt mutatja, hogy tudatosabb a lakosság, mivel egy év alatt 45-ről 49 százalékra nőtt a rövid és hosszabb távra pénzügyi tervet készítők aránya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.