Év elejétől tömegével jönnek a kárbejelentések

Már az év elején több vihar is lecsapott országszerte, amelyek olyan jelentős károkat okoztak, mint ami eddig csak a májustól nyár végéig tartó viharszezonban volt jellemző.

2020. 02. 17. 15:27
null
Megtépázhatja a gondozatlan tetőszerkezetet az erős szél Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ciara alaposan felülírta az elmúlt években megszokott időjárási menetrendet, mivel már az év elején több vihar is lecsapott országszerte, amelyek olyan jelentős károkat okoztak, mint ami eddig csak a májustól nyár végéig tartó viharszezonban volt jellemző. A nagy erejű széllökések, esőzés miatt az elmúlt hetekben rekordot döntött a biztosítóknál a kárbejelentések száma. Rossz hír azonban, hogy az időjárás-előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban egy még erősebb ciklon érkezhet Európához, amely várhatóan hurrikánerejű szelet és esőt is hoz magával. A figyelmeztetések szerint 200 km/órás széllökésekkel is számolni lehet.

– A klímaváltozás miatt a viharok egyre kevésbé szezonálisan és jóval nagyobb intenzitással csapnak le, mint ahogy azt megszoktuk. A szélerősségek egyre gyakrabban haladják meg az átlagos viharok idején mért értékeket, így jóval nagyobb pusztítást okoznak. A május környékén kezdődő, heves esőzésekkel járó viharszezon hosszabbá is válhat a jövőben, ha a tengerek hőmérsékletének emelkedése miatt mind több hurrikánerejű vihar éri el kontinensünket – értékelte a Magyar Nemzetnek Vámos Levente, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője.

Jelezte: az elmúlt hat év februári kárbejelentései­nek átlagához képest 2020-ban közel négy és félszer annyi lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a társasághoz. A feb­ruári viharokkal kapcsolatban eddig 5500 lakásbiztosítási kárbejelentés futott be, de még további ezer jelzésre számítanak. Eddig Békés megyéből érkezett a legtöbb bejelentés. A károk átlagos nagysága 80 ezer forint, így az összes kifizetés várhatóan meghaladja majd a félmilliárd forintot is.

Megtépázhatja a gondozatlan tetőszerkezetet az erős szél
Fotó: MTI/Vajda János

A szakértő azt tanácsolja a vihar elszenvedőinek, hogy a károk észlelése után minél előbb tegyék meg bejelentésüket a biztosító felé. A nyaralókat jellem­zően a vihar utáni hét végén ellenőrzik a tulajdonosok, ezért arra számítanak a biztosító szakemberei, hogy később érkeznek még a bejelentések a Ciara okozta veszteségek miatt, így még nem lehet pontosan tudni, hány ingatlantulajdonost érintenek a mostani szélsőséges jelenségek.

Az Aegon a vagyonbiztonság érdekében több óvintézkedést is javasol. Pél­dául sokat segíthet, ha vihar esetén kihúzzuk a konnektorból az elektromos berendezéseket, főként ha nem tartózkodunk otthon, mivel zárlat esetén nemcsak az értékes készülék megy tönkre, hanem tűz is keletkezhet. Alapvető, hogy az ajtót, ablakokat nem szabad nyitva hagyni, és a kertben, udvaron a mozdítható eszközöket, bútorokat tanácsos védett helyre tenni. Nem szerencsés az sem, ha az autóval olyan fa vagy tető alá állunk, ahol az autóra zuhanhatnak a fáról letörő ágak, illetve leeshet a cserép a rosszul karbantartott tetőről. Szükséges rendszeresen ellenőriztetni a teljes tetőszerkezetet, a meggyengült elemek ugyanis el is repülhetnek az erős szélben, ami balesetveszélyes és további károkat okozhat a környéken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.