Ezúttal a kisbefektetők ugrasztották ki a shortosokat

Néhány amerikai részvény, különösen a GameStop árfolyama szinte egyik napról a másikra a sokszorosára emelkedett. A folyamatban abból a szempontból semmi meglepő nincs, hogy egyszerűen túl sokan fogadtak a részvények ellen. Új viszont a kisbefektetők szerepének növekedése.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 30. 8:33
A GameStop store is seen in the Jackson Heights neighborhood of New York City
A man walks in front of a GameStop store in the Jackson Heights neighborhood of New York City, New York, U.S. January 27, 2021. Picture taken January 27, 2021. REUTERS/Nick Zieminski - RC2PHL9WYJ87 Fotó: Nick Zieminski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt százszorosára emelkedett egy olyan cég árfolyama, amelyről Magyarországon eddig nemigen hallhattunk. A GameStop az Egyesült Államokban ismert, de ma már nem kiemelkedően teljesítő kiskereskedelmi cég, videójátékokat, játékkonzolokat értékesít ötezer boltos hálózatában. A részvénye a tavalyi év első felében öt dollár alatt forgott, augusztustól január elejéig húsz dollárra emelkedett, ám a múlt pénteken már ötven dolláron vették, végül ezen a héten valósággal felrobbant az árfolyam: csütörtökön már 450 dollárt is adtak a papírért. A nap végén viszont a nyitóértékhez képest 44,29 százalékos mínuszban, 193,6 dolláron zárt.

Az ügy érdekessége a hihetetlen mértékű áremelkedésen túl az, hogy nagyjából pontosan lehetett tudni, mi történik a piacon. Márpedig az ilyesmi ritka, hiszen az árfolyam alakulása sok millió résztvevő megbízásainak eredménye, és a befektetőket sokféle motiváció vezérelheti. Most azonban a kisbefektetők, akik online számlákon jutalék fizetése nélkül kereskedhetnek és chatszobákban cserélhetnek véleményt, kezükbe vették az irányítást.

Megnézték, hogy melyik részvényben van óriási short állomány az összes részvény számának százalékában, és úgy döntöttek, hogy ha mindannyian vásárolni kezdenek, erre biztatják egymást, olyan áremelkedést idézhetnek elő, amely lehetetlen helyzetbe hozza a shortosokat, akik ezért kénytelenek lesznek a pozícióikat zárni.

A motiváló erők között az X generációs gémerek nosztalgiafaktora is fellelhető: szerettek volna egy kis felhajtást gyerekkoruk kedvence körül. Az akciót indító kisbefektetők extrém áremelkedést, rendkívüli hasznot értek el – legalábbis azok, akiknek nem maradt a nyakán a 450 dolláros részvény.

A cég ismert, de a 450 dolláros részvényárat semmi sem indokolta
Fotó: Reuters/Nick Zieminski

A shortosok között több intézményi befektető, alap is volt, ezért a kisbefektetők tudták azt is, hogy ha nekik zárniuk kell a veszteséges pozíciót, nagy tételt kell vásárolniuk, ami egy kisebb likviditású részvény esetében garantálja az árrobbanást. Ez be is következett: az intézmények sorra zártak, mert

hiába bíztak abban, hogy végül a cég fundamentumainak megfelelően leesik a részvényár, időközben nem tudták finanszírozni az óriási veszteséget.

A short pozícióknál, vagyis ha egy részvény árának esésére fogad a befektető, speciális helyzet áll elő. Ha valaki húsz dollárért megvásárol egy részvényt, és ki is fizeti az árat, akkor legfeljebb húsz dollárt veszíthet rajta. Ha viszont egy másik befektető húsz dollárnál short pozíciót nyit (leegyszerűsítve kölcsön vett részvényt ad el), akkor, ha le is tesz részvényenként húsz dollár alapletétet, az nem fedezi a veszteséget, ha a részvény negyven dollár fölé emelkedik. Ekkor a befektető vagy befizet még, vagy lezárja a pozíciót. Ha pedig még magasabbra megy fel az ár, azt a legtöbb shortos már képtelen finanszírozni, tehát érdemes mihamarabb kiszállnia. A kényszerű vásárlások így addig hajtják az árat, amíg a short pozíciók nagy része zárul, a részvénytulajdonosok pedig realizálni akarják a hirtelen keletkezett óriási nyereséget, ezért tömeges eladásba kezdnek. Rendszerint az ár hamar vissza is esik a reálisabb szintekre, bár előfordulhat, hogy ez a fajta spekuláció folytatódik, ezért nem azonnal pukkad ki a lufi.

Amióta létezik a shortolás, azóta ez a jelenség is előfordul időről időre. A technikai fejlődés, az olcsó online kereskedési felületek és a kisbefektetők millióinak azonnali elérhetősége, kommunikációs lehetősége azonban új lehetőséget hozott, és ezt ki is használták. A kereskedőplatformok le is állították az adásvételt egy időre, kivívva a kisbefektetők haragját. Azonban itt látszik, mennyire fontos a piacfelügyelet, hiszen az alapokban, amelyek kezelői kényszerhelyzetbe kerültek, nyugdíjcélú megtakarítások is vannak, tehát nem célszerű veszteséget okozni nekik. Nem kizárt, hogy ez a folyamat elvezet majd a short pozíciók szabályozásának módosításához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.