Fásítani csak szakszerűen érdemes

Az Országfásítási Programhoz csatlakozva a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) mintegy 1500 dolgozója számának megfelelő mennyiségű facsemetét ültetett el sarródi kutatóállomásán.

2019. 11. 27. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országfásítási Programhoz csatlakozva a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) mintegy 1500 dolgozója számának megfelelő mennyiségű facsemetét ültetett el sarródi kutatóállomásán, ahol nem csupán a fásítás fontosságáról, hanem annak szakszerű elvégzéséről is szó esett – közölte a szervezet. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy Magyarországon jelenleg huszonegy százalék körül van az erdők aránya, a cél pedig az, hogy ezt az arányt a közeljövőben legalább 25 százalékra növeljék. Hozzátette: köztudott a fák rendkívüli hatékonysága a szén-dioxid megkötésében és az oxigén termelésében, ugyanakkor számos olyan pozitívum elérhető még a szakszerű fatelepítésekkel, amelyekről lényegesen kevesebb szó esik.

A NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének szakmai vezetésével létrehozott mintaültetvény pontosan erre kívánja felhívni a figyelmet. Itt a monokultúrás telepítés helyett olyan agrárerdészeti rendszer kialakítása kezdődött el, amelynél kiemelten figyeltek arra, hogy a későbbiekben méhlegelőként, erózió és defláció gátló rendszerként, a természetes ökológiai folyosó szerepének felerősítésével jöjjön létre az erdősáv.

– A minél nagyobb hatékonyság és biodiverzitás elérése érdekében több fajta őshonos csemetét ültettünk el, köztük vörös tölgyet, húsos somot, kocsányos tölgyet és ezüst hárst – mondta a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének igazgatója. Borovics Attila elmagyarázta azt is, hogy a szakszerű termőhelyi felmérést több évtizedre előre tervezve kell megvalósítani a telepítést megelőzően. – Az a tevékenység évtizedekre meghatározza munkánk sikerét, így az ebbe fektetett energiát és szakértelmet nem lehet elégszer hangsúlyozni – tette hozzá.

Gyuricza Csaba hangsúlyozta, hogy a fásítás nem csupán erdősítést jelenthet. Számtalan olyan agrárerdészeti megoldás létezik, amellyel egyszerre érhetőek el alternatív jövedelmek, prémium termékek, növelhetők a terméshozamok és az öntözés hatékonysága, miközben radikálisan csökkenthetők a széldöntés, a hófúvás, a vegyszersodródás és a homokverés hatásainak kockázatai. A főigazgató felhívást is intézett a Magyarországon tevékenykedő közepes és nagyvállalatok felé, hogy amennyiben tehetik, járuljanak hozzá a hazai fásítási program sikeréhez. A szakszerű tervezésben pedig felajánlotta a NAIK szakembereinek teljeskörű segítségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.