Folyamatosan javul az életszínvonal

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2019. 06. 06. 7:32
null
Húsvét előtt az élelmiszerekből is jóval több fogyott Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedés fontos tényezője marad a kiskereskedelem ebben az évben is, amely alapvetően a bérkiáramlásnak köszönhető, az üzletek élénk forgalma a rendelkezésre álló jövedelmek emelkedését, a lakosság életkörülményeinek javulását igazolja – vélekednek az elemzők a tegnap közzétett április havi kiskereskedelmi statisztika kapcsán, amelynek jelentős részét a húsvéti beszerzések adták.

A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvét hatása ­miatt – 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az adat jelentős élénkülést mutat, mivel márciusban 5,9 százalékos volt a növekedés. Az élelmiszerboltok forgalma 4,7 százalékkal bővült, az iparcikkek kereskedői volumenben 6,6 százalékkal növelték eladásaikat.

Nincs meglepetés a számokban – közölte lapunkkal Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Mint mondta, január és április között 6,6 százalék volt a növekedés mértéke, ami pontosan annyi, amekkora a tavalyi éves piaci növekedés volt. A szakértő rámutatott: a reálkeresetek bővülése megalapozza a fogyasztásbővülést, ami az idén tovább folytatódik.

Húsvét előtt az élelmiszerekből is jóval több fogyott
Fotó: Teknős Miklós

– Meglódult a háztartások költekezése, ami nem csupán a boltokban látszik, hanem más szolgáltatási területeken is. Látható, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is erős, ami a húsvéti vásárlásokban is meglátszik. Emellett a háztartások költekezése a kiskereskedelmen kívül például a vendéglátásban, a belföldi turizmusban, a szabadidős szolgáltatások területén is jelentős, ezek a kiadások tovább nőnek 2019-ben.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azzal számol, hogy idén a reálbérek növekedése elérheti a 6,5 százalékot, így folytatódhat a bolti forgalom dinamikus növekedése, amelynek mértéke 5,7 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos bővülés után. A bolti fogyasztásnak további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma és a családvédelmi akcióterv. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti – állapította meg Suppan Gergely.

A dinamikus béremelkedés és jóval kisebb mértékben a gazdaság fehéredése magyarázza a forgalom folytatódó bővülését – állapította meg Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: a rendelkezésre álló jövedelem emelkedését és így az életkörülmények javulását mutatja az is, hogy a használt cikkeket kínáló boltok forgalma stagnált, tehát az értékesítésben nő az új termékek szerepe. Regős Gábor szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a költségvetés szempontjából is kedvező, hiszen az áfabevételek nőnek, ami elősegíti a hiánycél tartását, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv költségeinek fedezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.