Folytatódott a hazai ipar éledezése a nyár elején

Júniusban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent.

Munkatársunktól
Forrás: KSH2020. 08. 06. 9:00

Júniusban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent.

Tovább folytatódott júniusban az ipar magára találása: az év hatodik hónapjában az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – jegyzi meg a hivatal közleménye. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés a legnagyobb súlyú járműgyártásban volt, míg a számítógép, az elektronikai és optikai termékek gyártása, illetve az élelmiszer, az ital- és dohánytermékek gyártása kismértékben emelkedett.

A termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt.

A friss adat javulást mutat az előző hónaphoz képest: májusban az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,6 százalékkal csökkent a termelés. A kilábalás jelei ugyanakkor már kezdtek megmutatkozni az év ötödik hónapjában is. A KSH augusztus 12-én teszi közzé a júniusra vonatkozó második becslését.

V-alakú kilábalás jöhet?

Április-májushoz képest kedvezőbben alakult a ipari termelés júniusban, amely jó kiindulási alap lehet a V alakú kilábaláshoz, bár hozzá kell tenni, hogy a tavaly júniusi adat gyenge volt – reagált a friss adatokra Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője. Szerinte pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy legfontosabb külkereskedelmi partnerünktől, Németországból is kedvező adatok érkeztek a várakozások felett bővülő megrendelésállomány révén. – Várakozásaink szerint az év hátralévő részében tovább emelkedhet az ipari termelés, azonban kockázatot jelent, hogy a nagy súlyú járműgyártás továbbra sem talált magára. Ellenben kedvező, hogy más ágazatok, mint az élelmiszeripar már bővülni tudott – mondta Molnár Dániel.

A vártnál gyorsabban folytatódott a kilábalás a szektorban – kommentálta a reggeli adatokat Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Éves összehasonlításban – bár összességében továbbra is negatívban maradt az ipar teljesítménye – a visszaesés a vártnál kevésbé volt mély júniusban. A pozitív meglepetést hozó júniusi adatok ellenére továbbra is nehéz megítélni, hogy mi várható a szektorban az elkövetkező hónapokban – vélekedik az elemző. A ma reggel közzétett, vártnál jobban alakuló német ipari rendelésállomány-adatokat biztatónak tekinthetjük a hazai ipar távolabbi kilátásai szempontjából, összességében azonban a külső kereslet alakulásával kapcsolatban továbbra is jelentősek a bizonytalanságok. Bonyolítja a képet, hogy néhány szektorban még előttünk vannak a nyári leállások, melyek a júliusi és az augusztusi adatokra hathatnak negatívan. Összességében így az ipari kilábalás folytatódására számítunk az elkövetkező hónapokban, ennek üteme azonban a május és júniushoz képest vélhetően lassul majd – összegzett Nyeste Orsolya.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.