Gyorsítja a kifizetéseket a Magyar Államkincstár

Nagy István agrárminiszter közölte: a következő 3 hónapban mintegy 122 milliárd forintot utalnak át a termelőknek.

2020. 03. 27. 7:34
null
Ebes, 2017. március 17. Szártépő hengerezés a Tarczali Farm Kft. szováti útfélen lévő őszibúza táblájában. A tavaszra fordult időjárásban megkezdődtek a mezőgazdaság alapvető munkálatai Ebesen. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokottnál előbb megkaphatják a gazdálkodók az idei mezőgazdasági támogatásokat. Nagy István agrárminiszter tegnap közölte: a Magyar Államkincstár (MÁK) a következő három hónapban mintegy 122 milliárd forintot utal át a termelőknek. A cél, hogy a gyorsított kifizetésekkel hozzájáruljanak a koronavírus-járvány okozta ágazati károk enyhítéséhez. A kincstár a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások révén máig összesen 347 milliárd forint jogos támogatást utalt át az érintetteknek.

A MÁK a szükséges kontrollfolyamatok lezárását köve­tően már ma megkezdi a Vidékfejlesztési programhoz kötődő jogcímek – mint például az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás – kifizetését. Április elejétől pedig a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is számíthatnak a termelők. – A gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosultak minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz – mutatott rá Nagy István. A tervek szerint a teljes hátralevő keret 66 százalékát, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25 százalékát, vagyis közel harmincmilliárd forintot májusban fizeti ki a kincstár a gazdáknak.

Feldman Zsolt az uniós agrárminiszterek videókonferenciáján számos kollégájával együtt azt a javaslatot tette, hogy az idén a korábban megszokott, október 16-i dátum előtt megkaphassák a jövő évi támogatási előlegeket, ha lehet, a szokásosnál magasabb összegben. Az államtitkár szerint ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. – Sem a gazdáktól, sem az agrárigazgatástól nem várható el a jelenlegi helyzetben, hogy a megszokott rendben kerüljön sor az ellenőrzésekre – fogalmazott.

Eközben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelezte, hogy intenzív egyeztetést folytatnak az illetékes döntéshozókkal az egységes kérelmek beadása ügyrendjének egyszerűsítéséről. A cél, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.