Hullámzó inflációra számít a Raiffeisen

Magyar Nemzet
2020. 01. 17. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenhet az államháztartási hiány, változatlan maradhat az alapkamat, a bérnövekedés üteme pedig tíz százalék alatt várható idén. A forint az év folyamán kissé tovább gyengülhet – áll a Raiffeisen Bank negyedéves gazdasági elemzésében. A tegnap ismertetett prognózis szerint idén kevesebb ­uniós forrás felhasználására, visszaeső állami beruházási aktivitásra, és romló külpiaci környezetre lehet számítani. – A foglalkoztatási és a munkanélküliségi ráta esetében stagnálás várható – jelentette ki Török Zoltán, a bank vezető elemzője.

A bank makrogazdasági szakemberei enyhe mérséklődést prognosztizálnak a lakossági fogyasztás és beruházás növekedési ütemében. A külső egyensúlyi folyamatokban tapasztalt romló tendencia megállhat idén, miközben az államháztartási hiány észrevehe­tően csökkenhet. Hullámzó, de a korábbiaknál magasabbra kúszó inflációra, változatlan kamatokra és leértékelődő forintra lehet számítani. Az év első felében 334, a másodikban 338 körüli euró/forint árfolyam várható. Kedvező esetben a gazdasági növekedés üteme 4 százalék közelében maradhat, de a pozitív fejlemények elmaradása esetén 3,2 százalék lehet.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

– Az euróövezet növekedési kilátásai rosszak, bár kicsit javultak a múlt év végén – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. Elsősorban a szolgáltatások pörgetik a gazdaságot, miközben az ipar, főleg a feldolgozóipar változatlanul fékezi. A munkanélküliségi ráták csökkenése tavaly jelentősen lelassult, a foglalkoztatásbővülés üteme pedig rendkívüli mértékben visszaesett. Jó hír azonban, hogy a bérkiáramlás erőteljes maradt, és a hitelezés is évtizedes csúcson van. Mind­eközben az infláció továbbra is gyenge, így a következő hónapokban leginkább kivárás jellemezheti a jegybankárokat.

Az Egyesült Államok viszont kedvező helyzetben van, hiszen az ötven éve nem látott alacsony munkanélküliséghez kétszázalékos cél alatti infláció társul – összegezte Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Szerinte a jegybank a tavalyi háromszor 25 bázispontos csökkentése után az idén kivárhat. Az amerikai gazdaság egésze idén lassabb ütemben növekedhet, mint tavaly, de a kínai kereskedelmi megállapodással talán a feldolgozóiparban is jobbra fordulhatnak a kilátások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.