Idén már az Adriánál nyaralunk a RegioJet vasúttársaság szerint

Versenytársat kap a MÁV-Start Adria-parti nyaralójárata, a RegioJet cseh magánvasút ugyanis májustól Budapest érintésével közlekedik a horvát tengerpartra. A cég derűlátó, bízik benne, hogy nyáron már szabadon utazhatunk a tengerpartra.

2021. 02. 04. 8:11
null
Vajon szabad jelzést kap a nyaralójárat a Covid 19-től? Forrás: RegioJet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Vajon szabad jelzést kap a nyaralójárat a Covid–19-től?
Fotó: RegioJet.com

A nyári szezonban ismét üzemelteti éjszakai vonatait Horvátországba a cseh magánvasút, a RegioJet. Az első vonat május 28-án, pénteken indul, méghozzá a Prága–Brünn–Pozsony–Budapest–Zágráb–Fiume/Split útvonalon – közölte lapunkkal a cég. A RegioJet februárban kezdi meg a jegyek árusítását. Az árak nem emelkedtek tavaly óta, 22 euróért egyirányú jegyet adnak az ülőhelyes kocsiban. Radim Jančura, a RegioJet tulajdonosa bizakodóan nyilatkozott: – Visszatérünk nyári vonatainkkal Horvátországba.

Már látjuk a fényt az alagút végén, és azt reméljük, hogy az idén több mint százezer utast szállítunk horvátországi vonatainkon.

A menetrend hasonló lesz, mint az előző évben: délután 17 óra körül indulnak a vonatok Prágából, majd este Brünnből és Pozsonyból, éjfél körül pedig Budapestről. Zágrábba és Fiuméba másnap reggel érkeznek, Splitbe kora délután. Visszafelé délután indulnak Splitből, este pedig Fiuméből és Zágrábból, és másnap reggel érkeznek Budapestre, Pozsonyba, Brünnbe és Prágába. A vonatok kezdetben heti három alkalommal indulnak Prágából, míg júliusban és augusztusban minden irányban naponta közlekednek. A szerelvényekben egyaránt lesznek ülő- és fekvőhelyes kocsik.

Az új útvonalnak köszönhetően a RegioJet új, közvetlen kapcsolatot kínál Prágából és Budapestről Zágrábba és Pozsonyba. A szerelvényekre hatszázötven utas fér el 15 kocsiban. A RegioJet szolgáltatása magába foglalja az ingyenes reggelit, az internetkapcsolatot, a kerékpárszállítást.

A horvátországi RegioJet-vonatokat tavaly a nyári szezonban üzemeltették először, akkor azonban a szerelvények hazánkban csak Csornán álltak meg. Ugyancsak tavaly július végén kezdte meg a Budapest–Bécs–Prága útvonalon a szolgáltatást a cseh magánvasút, és az állami árkiegészítés nélkül is a nemzeti vasúttársaságok árainál kedvezőbb jegyárakat kínált. A Prága és Bécs között közlekedő vonatai közül két párat hosszabbítottak meg Budapestig. A vonatok üzemeltetését Ausztriában a Bécs–­Salzburg vonalat gondozó WestBahn végezte, míg a magyar felelős a Continental Rail­way Solution volt.

A MÁV-Start a RegioJet személyében komoly versenytársat kapott, hiszen a magyar nemzeti vasút 2019 nyarán még Budapestről az Adriára naponta induló, oda és vissza is éjszaka közlekedő vonatai a piacon egyedülálló szolgáltatást kínáltak: utazást és egyszerű szállást is egyben.

Ülő- és fekvőhelyes, valamint hálókocsik álltak a főként fiatal utasok rendelkezésére. A RegioJet szerelvényein ezzel szemben három komfortszint van: standard, relax és business. Minden utasnak jár a helyfoglalás, kávé vagy tea, napilapok széles választéka és a fedélzeti szórakoztató portál. Ugyanakkor fontos tudni: Magyarországon a belföldi forgalomban a vonatok nem vehetők igénybe, a magyar jogszabályok sajátosságai miatt csak nemzetközi utazáshoz válthatunk jegyet.

Az, hogy a magyar vasúti pályákon más szolgáltató is megjelenhet, mint a MÁV-Start, az uniós szabályozás teszi lehetővé.

Ma Magyarországon a nemzetközi közforgalmú, menetrend szerinti vasúti személyszállítási piac szabadon elérhető bármely vasúti társaságnak, amely a vonatkozó hatósági feltételeknek megfelel, és rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Az infra­struktúrához való hozzáférés elbírálása egy, a MÁV-tól és minden más vasúttársaságtól szervezetileg független állami szerv, a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. hatáskörébe tartozik 2005 óta. A belföldi vasúti személyszállítási piac liberalizációja azonban 2023 előtt nincs napirenden.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.