Gyorsítani kell a helyreállítási források kihelyezését

Varga Mihály: Hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra is.

2024. 04. 30. 14:08
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – A gazdasági növekedés újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

A pénzügyminiszter a közlemény alapján kiemelte: 

egyetértettünk abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, ezzel szemben a források jelentős részét a bizottság még nem tette elérhetővé.

Varga Mihály hangsúlyozta: az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra. 

– Fontosnak tartjuk az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd – tette hozzá.

A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta: Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Közölték, a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és demográfiai kihívásokra is, a zöld gazdasági átállásra, a fenntartható adósságpályára.

Varga Mihály kiemelte: 

egyetértettünk abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.