Irdatlan összegeket emészt fel az illegális hulladék

A piac igen gyorsan reagált arra, hogy a kormány betilt egyes egyszer használatos műanyagokat.

2020. 09. 09. 17:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tíz milliárd forintot emészt fel, hogy felszámolják országszerte az illegális hulladéklerakókat, és a folyamat még annál is bonyolultabb, mint azt a Tisztítsuk meg az országot! projekt elején gondolták – mondta Boros Anita, az Innovációs s Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Portfolio Sustainable World 2020 nevű fenntarthatósági konferenciáján. Felidézte, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervben nyolc pontban fogalmazta meg a kormány, hogyan tartja célszerűnek a fenntartható, körkörös gazdaságra való átállást.

Kommunális hulladék a Tiszán Vásárosnaménynál. Nagy fába vágta a fejszéjét a minisztérium
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek egyike a hulladékgazdálkodás gyökeres átalakítása úgy, hogy a hulladékot alapvetően alapanyagként kezeli a gazdaság. Emellett – folytatta az államtitkár – meg kell tisztítani az illegális hulladéktól az országot. – Azt reméltük, hogy a mintaprojektben begyűjtött hulladékot szét tudjuk majd válogatni, abból gazdasági értéket tudunk felmutatni. De ahogyan haladunk a programban, be kellett látnunk, hogy ez lehetetlen, mert annyira kevert hulladékról van szó, hogy vélhetően az egész ország megtisztítása után sem várható gazdasági eredmény – magyarázta Boros Anita.

Ezért támogatáspolitikai eszközöket, valamint egymásra épülő intézkedésrendszert, a büntetőjogi és közigazgatási szankciók szigorítását dolgozta ki a tárca az illegális lerakás megelőzésére.

Emellett bővítenék a szelektív hulladékgyűjtő hálózatot.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a piac igen gyorsan reagált arra, hogy a kormány májusban bejelentette: betiltja egyes, egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását Magyarországon 2021. július 1-jétől. Boros Anita jelezte, hogy tavasz óta nagyjából harminc százalékkal bővült a betiltandó termékeket helyettesítő cikkek palettája, és ugyanilyen mértékben csökkent az áruk.

A folyóvizeink szennyezettségét is nagy részben az illegális hulladéklerakás okozza, főként a Bodrog és a Tisza szenvedi ezt meg. Nemrégiben viszont Áder János köztársasági elnök közbenjárásának hatására Ukrajnában elkezdődött száz, vízközeli lerakó felszámolása – tájékoztatott Boros Anita.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.